През следващата година сделките с недвижими имоти могат да се повишат с 10% - при евентуално запазване на политическата стабилност, прогнозират от Unique Estates. Основен двигател се очаква да бъдат сделките с инвестиционна цел, като на силно търсене се очаква да се радват апартаментите с три спални в центъра или в затворен комплекс.

Инвестицията в луксозен имот е изключително сигурна стъпка в контекста на настоящата икономическа ситуация и все по-голям брой от хората с добри доходи го осъзнават.

Събитията у нас се отразиха в активизиране на покупките на луксозни имоти в две основни направления, пряко свързани с категориите клиенти и техните разполагаеми бюджети. Подходящи за инвестиция към момента са просторни апартаменти в столицата или луксозни къщи в затворени комплекси.

Най-предпочитаният имот в последните месеци е четиристаен апартамент в престижен район с осигурено паркомясто. Най-популярните райони са квартали като Иван Вазов, Изток, Лозенец, Бояна, както и в близост до бул.България.

Наличието на гараж или паркомясто става от все по-голямо значение за клиентите. Купувачите и наеамателите обръщат внимание на това дали общите части са луксозни и поддържани, както и на богатството на зеленина наоколо.

Не на последно място при решението за покупка на жилище стои сигурността – все повече клиенти осъзнават, че имот в сгради с денонощна охрана и видеонаблюдение могат да бъдат обитавани по-спокойно и отдадени под наем по-лесно, а предстоящото отдаване е важно за все по-голям процент от купувачите.

Според данните на агенцията, 18% от покупките през втората половина на 2014 г. са направени с цел инвестиция. В действителност този процент е по-голям,тъй като част от клиентите тръгват с нагласата да закупят имот за отдаване под наем, но ако попаднат на добро предложение, заменят основното си жилище с новото, постигайки по-висок стандарт на живот в него.

Другият тип подходящи за покупка в момента имоти и вече предпочитани от купувачите са елитните къщи, разположени на комуникативни локации в близост до центъра на столицата.

Ключово предимство на луксозните къщи е да се намират в затворен комплекс, където е налична денонощна охрана, поддръжка на пространствата и повече зеленина. Къщите се купуват изцяло за ползване, а не с цел постигане на доходност и са характерно търсене на заможните хора.

При тях текущите разходи, дори когато не се ползват, са високи, а ликвидността им е още по-слаба, така че българите рядко ги избират като инвестиционно решение.

Цените в най-популярните райони в столицата варират в зависимост от имота, като на Оборище нивата за апартамент са в диапазона 150 000 – 550 000 евро, а в останалите части на столичния център се движат между 150 000 и 300 000 евро.

В квартали, като Иван Вазов и Изток, долните граници са по-високи. В Изток елитен апартамент е на стойност между 220 000 и 400 000 евро, а в Иван Вазов, където предлагането е ограничено, нивата са около 250 000 – 350 000 евро.

Широки са границите в Лозенец – апартаментите в района започват от 130 000 и стигат до около 500 000 евро. В кварталите в полите на Витоша, като Бояна и Драгалевци, апартаментите са между 150 000 и 300 000 евро, а луксозните къщи са на стойности от 400 000 до 800 000 евро.

В затворените комплекси в и около столицата нивата на апартаментите също са от 150 000 до 300 000, а къщите – от 300 000 до 650 000 евро.