Декември е прекрасно време. Кой не очаква с нетърпение раздаването на подаръци и коледните партита? Но също така е време на голям финансов стрес, сочи проучване на McGraw-Hill Federal Credit Union.

В него са взели участие над 1000 двойки, разделени в три групи: женени, еднополови и разведени, но отново в брак или сериозна връзка. Проучването сочи, че около 40% от двойките и почти половината от хетеросексуалните двойки имат различия относно въпроса колко пари трябва да се похарчат по празниците.

Във всяка група поне един човек от четири двойки признава, че лъже партньора си относно харчовете си. Повечето от половината от женените двойки предпочитат да плащат в брой, за да прикриват големи разходи.

Освен това проучването сочи, че партньорите имат практиката да си изваждат собствена кредитна карта, за да прикриват разходите си.

Според президента на McGraw Hill Federal Credit Union Шон Джилфъдър, този тип поведение на нечестност може да бъде рефлексия на по-сложни проблеми в семейните отношения. „Това е знак, че имате проблем и проблемът вероятно е по-голям от управлението на бюджета”.

След справка с експерти по въпроса, представяме ви няколко съвета за справяне със стреса от празничния харч:

1. Проведете „парични преговори” с партньора си.

Мери Бет Сторйохан е основател на „Работещо състояние” - компания за финансово планиране, основана в Сан Диего, САЩ. Тя предлага да провеждаме такива преговори всеки месец. По думите й, ако досега не сме изградили такъв навик в двойката, празниците са добър повод, за да започнем.

2. Създайте план за „атака”, когато става дума за подаряване на подаръци.

Изяснете се по въпроса за кого купувате подаръци, тъй като може да се озовете с два подаръка за един и същ човек. Решете също така каква сума ще похарчите за всеки подарък. Определете как ще пазарувате – онлайн или чрез обиколка на магазините.

Избегнете риска да изберете по-привлекателното и по-лесното – направете сериозно проучване на цените и възможните подаръци.

Вижте още: 5 коледни подаръка под 20 лв.

3. Направи си сам.

В наши дни има много сайтове, които предлагат интересни идеи за ръчноизработени подаръци. Това решение може да бъде по-забавно и креативно, отколкото очаквате.

4. Нека всеки изтегли име.

Представете си, че сте едно от петте деца в семейството? Като започнем да смятаме техните партньори и техните деца? Много добро решение е да се проведе лотария и всеки да изтегли името на човека, на когото да купи подарък.

5. Задължително определете таван на харча.

Колкото и да ви се иска да го преминете, не смейте да го направите!

6. Празнувайте по друго време.

Няма нужда да ви обясняваме защо, но по празниците туристическите пакети стават по-скъпи. Всичко постъпва, като се позамислим. Затова добра идея е да организирате семейно честване на празника, като планирате пътуване преди или след самия празник!

Коледният сезон, колкото и прекрасен да е, може да бъде невероятно стресиращ, погледнат от финансовата му страна. Скриването от партньора на истинските разходи покрай празника може да доведе до сериозни последици. Вземете нещата в свои ръце и избегнете попадането в черния списък на Дядо Коледа!