Източник: www.semeinifinansi.bg, проект, подкрепен от Провидент Файненшъл България

С наближаването на Коледа и Нова година празничното настроение е навсякъде около нас – блещукащи светлини и украси, примамливи витрини, весели компании. Иска ни се да даваме (в духа на Коледа) и да получаваме. Но ако не внимаваме, може лесно да „продъним“ бюджета си.

Ето нашите предложения за това как най-лесно и сигурно да се окажете без пари по време и след празниците.

Празничната еуфория ви кара да приложите на практика мотото „Веднъж се живее!“

Решавате, че след година усилена работа е време да „разпуснете“. Всяка вечер излизате и черпите всичките си приятели. Купувате на любимия (любимата) така мечтания смартфон, а после плащате и новогодишната екскурзия.

Вярно, месечният ви бюджет по принцип не е толкова голям, но затова са кредитните карти. А след това как ще връщате парите е въпрос, върху който ще имате цялата нова година да разсъждавате.

В духа на Коледните празници, показвате любовта си към семейството!

Решавате да „изкупите греховете си“ към семейството и малкото време, което сте отделяли през годината за тях, като купите големи и скъпи подаръци за всички. Дори за далечните ви роднини, с които за последно сте се видели на една сватба през 2012 г.

След това каните всички на Коледна вечеря. Освен отбрани храни и питиета, се налага да купите и нов сервиз от поне 50 части. После се чудите къде е отишъл коледният бонус и как ще плащате сметките през зимните месеци. Разчитате, че зимата ще е мека, ще намалят цената на парното и шефът ще ви вдигне заплатата.

Сигурен коледен бонус ... дали?

Сигурни сте, че ще получите коледен бонус – нали толкова много сте се трудили през годината, пък и колегите ви говорят за това. Затова без колебание пристъпвате към пазаруване по празничния списък.

Сега може и да нямате пари, но ще ползвате овърдрафта по дебитната карта. Оказва се, че колегите ви са прави – бонус ще има, но на половина по-малък от този, на който сте разчитали.

Избягвате да мислите, че през следващия месец част (или цялата) заплата ще отиде за погасяване на заема по овърдрафта.

Подаръците – в последния момент! Просто сте много заети...

За някои може и да е Коледа, но на вас ви е „пламнала“ главата. Толкова работа имате, че празничните вълнения са само излишно разсейване. Сещате се за подаръци малко преди дядо Коледа да „впрегне шейната“. Решавате да поръчате подаръците по интернет, за да не губите време.

Но тъй като не сте проверили кога е доставката – а тя е два дни след Коледа поради натовареност - се налага на Бъдни вечер да обикаляте магазините. В крайна сметка се оказвате с два „комплекта“ подаръци. Успокоявате се, че ще ги запазите до следваща Коледа ... или поне някои от тях.

Планиране ... ама не съвсем

Вие сте „цар“ на планирането, поставянето на цели и постигането им. Именно затова си купувате празничен тоалет четири седмици преди Коледа. И то не какъв да е, а два номера по-малък. Убедени сте, че това ще ви мотивира да отслабнете!

Допълнителен мотивационен елемент е цената на тоалета! Но ... сметката излиза „крива“, а вкусните изкушения - твърде много. За утеха си купувате нов тоалет по мярка заедно с обувки. Подарявате си и един цял ден спа процедури, за да се сдобиете с нужния празничен блясък.

И така, незабелязано, изхарчвате дори парите за планираната празнична вечеря в скъп ресторант. Вземате заем. Как ще го връщате е въпрос, който само помрачава празничното ви настроение.