За мнозина мисълта да прекъснат връзката с близките си в социалната мрежа може да се оприличи на кадър от филм на ужасите. Смущението веднага се настанява, а заедно с него и страхът от „това-да-не-си-свързан” и цяла палитра сериозни симптоми, имащи връзка с оттеглянето от социалната мрежа.

Възможно ли е да живеем, без да знаем къде най-добрият ни приятел яде закуската си? Какво ще се случи, когато отидете до банята и телефонът ви не пиука с известие за поредния ъпдейт, който трябва да бъде направите?

И възможно ли ще е да си спомните рождените дати на стотиците си приятели? С някои от тях не сте си казвали и дума, но въпреки това държите да им честитите рождения ден.

Какво ще стане, ако веднъж в живота си за последните няколко години успеете да преживеете спокойствие на ума и духа си? Колко време ще издържите да събирате мислите си, преди да позволите на чужди мисли да ви завладеят? Ами, ако притежавате куража да живеете „без да сте свързани” и по този начин продължите да се чувствате като част от групата?

Вярваме, че го притежавате. Ентусиаст зарязва мрежата за период от три години – от 2011 до 2014 година. Ето какво научава той от експеримента си:

1. Липсва ви точно няколко седмици и след това продължавате напред

Да, определено ще се чувствате разстроени в самото начало. Ще бъдете овладени от раздразнение, свързано с раздялата. Няма да си намирате място, но в края на краищата ще преодолеете тези чувства.

Като при всяко скъсване, боли. Ще ви липсва, но след това ще намерите ново русло, в което да се движите. Най-хубавото на тази раздяла е, че в случая вие сте страната, която е сложила край на връзката.

Разбира се, Facebook ще ви изпрати милиони електронни писма, с които да ви напомни да си погледнете страницата. Не го правете. Връщането към „бившия” никога не отива на добре.

2. Ще се чувствате горди и развълнувани от повечето свободно време, с което разполагате

Какво ще направите с всичкото допълнително време, което остава незапълнено след прокуждането на социалната мрежа? Възможностите са безбройни, нали?

Всъщност, можете отново да бъдете в мрежата, като просто позвъните на приятел и проведете разговор както обикновено. Може да четете книга без там да присъстват мненията на още стотина души.

Може да се събудите късно вечерта и да започнете наистина да броите овце, вместо да преглеждате последните или пък най-интересните постове.

3. Ще осъзнаете, че проблемът с липсата на време не е свързан със социалната мрежа

Не е виновна тя, виновни сте вие. Нямате време да свършите нищично. Не сте успели да намерите време да учите за изпит, не сте успели да приключите важен проект в работата, продължавате да удължавате срока, в рамките на който ще изпълните съкровено ваше желание и т.н.

Вижте още: 5 признака, че сте пристрастени към социалните мрежи

Не липсата на време ви пречи, а липсата на желание да изпълните приоритетите си. За да живеете пълноценно живота си, трябва да установите границата, където трябва да изключите компютъра, да оставите телефона настрана и да се фокусирате върху нещата, които имат значение.

4. Няма да имате възможност да споделяте прекалено много

С времето сте свикнали да си правите снимки и да ги пускате редовно във Facebook, за да осведомите всичко и всички как сте и що сте. А като прегледате назад през годините, понякога ви се иска да не сте правили някои поствания.

Можело е да ги задържите за себе си и най-близките си. Не за стотиците „приятели”.

5. Вие включвате думата „баланс” в живота си

Екстремните неща никога не са добри. Понякога тенденциите в обществото са такива, че губим баланса във всяко едно отношение. Напускайки мрежата, ще се научите да живеете повече като самите себе си, да се концентрирате върху собствените си мисли и ще знаете кога трябва да кажете „достатъчно за днес”.