Празничният сезон в края на годината има една характеристика, която го отличава от повечето празници. Настава време, в което много хора пътуват до друг град или друга държава, за да се видят с приятели и роднини. Понякога остават там с дни, а друг път – за няколко часа, и продължават пътешествието си.

Тази година много хора из цял свят ще се изправят пред задачата да пътуват около Коледа. За повечето от тях това е поредното пътуване и са напълно наясно с паричните харчове, които им предстоят.

Летищата са пълни, полети се отменят и бавят. Определено ще се бръкнете за пари и е напълно възможно някъде по трасето да ви се скъсат нервите. Всяко пътуване е смесица от вълнение и мъчение.

Представяме ви няколко добри съвета, благодарение на които ще съхраните здравия си разум и ще спестите някой и друг лев, знаете за какво - за подаръци!

- Дайте си колкото е възможно повече свободно време. Пристигнете на мястото поне един ден по-рано, за да имате време да разопаковате и да се настаните удобно.

- Подгответе допълнителни чанти – Коледа е, напълно очаквано е да си тръгнете с повече багаж, отколкото сте дошли. Не ви допада идеята да купувате нови чанти тъкмо сега, нали?

Вземете няколко здрави чанти. Ще ви свършат работа пазарските чанти, които лесно се сгъват и могат да бъдат употребявани многократно. Друг трик – когато опаковате багажа си на тръгване, сложете една по-малка чанта в по-голяма. Така навръщане, когато ви потрябва чанта, ще имате такава на разположение.

Вижте още: 10 антистрес съвета за коледното пътешествие

- Изпратете предварително подаръците. Използвайте времето добре. Например, изпратете подаръците си с куриерска фирма няколко дни по-рано. Така няма да носите излишен багаж по пътя и няма да се чудите дали не сте забравили някой подарък у дома. Разбира се, изключвате риска да смачкате и счупите част от подаръците!

- Проучете и планирайте! Проучете активностите, които можете да предприемете, когато стигнете мястото, където отивате. Планирането на забавления е изключително ценно, особено когато поради някакво стечение на обстоятелството настроението в компанията е спаднало.

- Ако пътуването ще бъде продължително, можете да изненадате децата с подаръци, които да отворят по пътя. Измислете нещо интересно и хитро, което да могат да използват по време на пътуването.

- Подгответе подарък, който децата ви да отворят непосредствено преди тръгването – такъв, който ще задържи вниманието им в продължение на пътуването.

- Подгответе достатъчно течности и леки закуски, които да поддържат цялото семейство в добро благоразположение на духа.

Съвети за спестяване на пари

Ако ще пътувате със самолет, резервирайте билетите възможно най-рано. Авиолиниите повишават цените на билетите в дните преди големи празници като Бъдни вечер и Коледа.

Ако пътувате с кола, напълнете резервоара до горе и дори напълнете една допълнителна туба с гориво. Ще се уверите по пътя, че цените празничното са се извисили към небесата.