Широкият щатски индекс Standard & Poor’s 500 се повиши във втори пореден ден, с което заличи загубата си от началото на годината. Спекулациите, че централните банки по света ще подкрепят ръста на световната икономика, както и очакванията за по-добри данни от пазара на труда в САЩ, съдействаха за ръста.

Индексът S&P 500 добави 1.8% към стойността си до ниво от 2 062.14 пункта, след като се повиши с 1.2% вчера. Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши с 323.35 пункта, или 1.8% до 17 907.87 пункта.

Показателят, следящ представянето на транспортния сектор - Dow Jones Transportation Average, се повиши с най-много от октомври насам, вследствие на ниските цени на петрола.

Над 7.3 милиарда акции смениха собственика си на щатския пазар вчера, или с 4.8%повече от средния оборот за последните три месеца.

S&P 500 се повиши с 3% за два дни, след най-лошият си старт на годината от 2008 година насам, ознаменуван с пет поредни понижения. Понижението в цената на петрола до нива под 48 долара за барел до голяма степен бе в основата на спада на индексите.

Старта на повишението на индексите се даде след стенограмата от срещата на Фед, която успокои пазара, че резервът не бърза с повишението на лихвите.

„Не смятам, че трябва да бързаме да повишаваме лихвите“, коментира президентът на чикагския Фед – Чарлз Еванс. Според Еванс подобни прибързани действия биха могли да доведат до „катастрофа“.

Ръстът на световните борсови индекси бе подпомогнат и от писмото на Марио Драги, в което той споменава, че част от стимулите на ЕЦБ могат да включват обратно изкупуване на правителствен дълг.

Азиатските индекси се повишиха за втори пореден ден, като индексът следящ представянето в региона - MSCI Asia Pacific Index добави 0.9% към стойността си, намалявайки загубата си за седмицата до 0.2%.

Петролът се търгува днес без съществено изменение при нива от 51.25 долара за барел тип брент с доставка през февруари. В сряда суровината се понижи до нов 5.5-годишен минимум, падайки моментно под психологическата граница от 50 долара за барел.

Златото се търгува без промяна спрямо вчерашните си нива при 1 212 долара за унция с незабавна доставка. Среброто се разменя при 16.40 долара за унция с незабавна доставка.