Азиатските индекси се повишиха до най-високите си нива от близо три седмици насам, след като щатските регистрираха нови исторически максимуми.

Новите банкови правила в Китай също съдействаха за повишението, като те се очакват да стимулират кредитирането в страната и да подпомогнат забавящия се ръст на икономиката.

Индексът MSCI Asia Pacific Index добави 0.5% към стойността си, като японските индекси се понижиха след първоначалния си ръст. Новините за съмнения за ебола в Токио до голяма степен допринесоха за спада им.

Акциите на азиатския авиопревозвач AirAsia Bhd се понижиха с 13%, след като стана ясно, че самолет на компанията със 162 души на борда е изчезнал.

Фючърсите на широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500 се търгуват с ръст от 0.1%, след като индексът затвори при нов исторически рекорд в края на миналата седмица.

Световните акции се насочват към първото си тригодишно поредно повишение, като щатските индекси поведоха ръста на световните пазари през последните две седмици, след като Фед потвърди политиката си на рекордно ниски лихви.

Ниската цена на петрола се очаква да даде допълнителен стимул на световната икономика и да държи инфлацията при ниски нива и през следващата година.

Фючърсите на петрола тип брент се понижиха отново под 60 долара за барел, като се търгуват при нива от 59.80 долара за барел с доставка през февруари.

„Налице са все още много добри и солидни фундаментални данни от САЩ“, коментира Марк Листър, ръководител на звеното за частно банкиране на Craigs Investment Partners Ltd., цитиран от Bloomberg. “Акциите все още са най-добрият инвестиционен актив в момента, като явно повишението на щатските индекси ще продължи до края на годината“, допълва още специалистът.

Индексът, следящ представянето на китайските компании, търгувани на хонконгската борса, се повиши с 4.1%, след като отвори след коледните празници. Това бе най-голямото му повишение от ноември 2013 година насам. Основният шанхайски индекс добави 1.8% към стойността си, насочвайки се към най-високото си ниво на затваряне от януари 2010 година насам.

Двете най-големи китайски банки добавиха по над 3% към пазарните си капитализации.

Златото се търгува без съществена промяна в нивата си при 1 195 долара за унция с незабавна доставка, а среброто при нива от 16.10 долара за унция.