Инвеститорите все още чакат позитивния ефект от евтиния петрол, като на този етап ниските цени на суровината водят по-скоро до понижение на индексите.

Спадът в цената на петрола е накарал анализаторите да занижат прогнозите си за печалби на компаниите от Standard & Poor's 500 с 6.4% спрямо прогнозираните печалби преди три месеца. Това е най-голямото понижение на показателя от 2009 година насам.

Занижени са прогнозираните печалби в девет от десетте сектора в широкия индекс, като най-голямо понижение са отбелязали компаниите от енергийния сектор.

Песимизмът сред анализаторите расте, в условията на нива на индексите, близки до рекордните им стойности.

Поевтиняването с близо 55% в цената на петрола на международните пазари съдейства за сериозно нарастване на волатилността.

Ниската цена на петрола се очаква да обезкуражи сериозните компании в сектора да инвестират в очакване на по-добри цени на петрола.

Банките също могат да изпитат сериозни затруднения, свързани с отписването на лош дълг на компании от бранша.

„Или няма от какво да се притесняваме и цената на петрола ще се повиши бързо над 70 долара за барел, или сме влезли в дългосрочен низходящ цикъл за по-продължителен период от време“, коментира Майкъл Шаоул, изпълнителен директор в Marketfield Asset Management, цитиран от Bloomberg.

Американските компании са на път да регистрират най-слабото си тримесечно повишение в печалбите си от 2009 година насам.

Цената на петрола се понижи до 48.36 долара за барел с доставка през февруари спрямо средната му цена от 98.61 долара за барел през първото тримесечие на миналата година.

Печалбите на щатските компании се очаква да са нараснали с 2% през последното тримесечие на миналата година, както и с 2.8% през първото тримесечие на тази година. За сравнение, през октомври прогнозите на анализаторите бяха за среден ръст от съответно 8.1 и 9.2%.

Днес отчетният сезон в САЩ ще бъде традиционно открит с резултатите на Alcoa Inc., като по-късно през седмицата своите резултати ще оповестят компании като JPMorgan Chase & Co., Schlumberger Ltd. и Intel Corp.