Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристига на официална визита в София, където ще обсъжда въпроса за диверсификацията и снабдяването с газ на страната, която е много зависима от руския газ, съобщава АФП.

Американският първи дипломат, който е на мини обиколка в Европа, ще се срещне с премиера дясноцентрист Бойко Борисов, който пое функциите си през есента след няколко месеца политическа криза.

"България е съюзник, който има нужда от силна подкрепа в този момент. Икономиката й е безжизнена и тя има значителни проблеми с енергийната зависимост", припомня представител на Държавния департамент.

България зависи 85% от Русия за газовите си доставки. Тя бе страна партньор в проекта "Южен Поток", който бе остро критикуван от Брюксел и в крайна сметка отменен от Москва през декември.

"Не е добре на съюзник от НАТО да зависи 85% само от една страна за газа", каза източникът в Държавния департамент. Ето защо американската политика като цяло е за диверсификация на доставките в рамките на НАТО и ЕС.

Кери ще обсъди възможностите за доставка на газ от Гърция. Той ще засегне и въпроса за изграждането на нов ядрен реактор в АЕЦ "Козлодуй" от американската компания Westinghouse.

Други теми на разговорите ще бъдат борбата с корупцията, която има ендемичен характер в най-бедната страна в ЕС - България, както и борбата срещу тероризма.

Следващата страна, която Кери ще посети в петък, е Франция, където ще се срещне с президента Оланд след очебийното отсъствие на по-високопоставен представител на САЩ от посланик по време на неделното антитерористично шествие в Париж.

Вчера Кери бе в Женева, където има среща с иранския си колега Мохамед Зариф в рамките на преговорите за иранската ядрена програма.