Как мислите – дали един милиардер ще депозира в сметката си чек за 13 цента, ако му изпратите такъв?

Този експеримент е проведен от списание Spy Magazine преди доста години.

Списанието прави няколко експеримента, които описва в с статията си „Кой е най-стиснатият милиардер на Америка?“

Първо, те създават измислена компания на име National Refund Clearinghouse (нещо като Национална агенция за връщания) и изпращат чекове за 1.11 долара на 58 милионери и милиардери, сред които някои холивудски звезди, с обяснение, че парите са им удържани поради компютърна грешка и сега им ги връщат.

26 от 58 богаташи осребряват чека. Сред тях са Доналд Тръмп, Майкъл Дъглас, Фей Дънауей, Кърт Вонегът.

Сред хората, които НЕ са осребрили чека са Били Джоуел, Уди Алън, Дъстин Хофман и др.

Тогава списанието прави втори експеримент, като вдига думата на 2 долара и ги праща на тези, които не са осребрили чека първия път. Шестима от тях този път са го депозирали, като сред тях са актьорите Ричард Гиър и Кандис Берген. Списанието вдига сумата на 3.47 долара и го праща на останалите 26 души, като двама от тях се възползват.

Spy Magazine не спират до тук. За тези, които са осребрили чека още първия pът, списанието намалява сумата на 0.64 долара. Само 13 души този път ползват чека – сред тях са Доналд Тръмп и арабският милиардер Аднан Кашоги.

Последният експеримент е сред 13-те души, които са осребрили чековете 0.64 долара – списанието им изпраща чек за още по-малка сума - 0.13 долара.

Само 2 от тези 13 души се възползват от 13-те цента и това са познатите ни Доналд Тръмп и Аднан Кашоги.

Трябва да се вземе под внимание и факта, че много от милиардерите имат лични асистенти, които се занимават с финансовите дела, но тези хора все пак следват инструкциите, подадени им от шефовете им.

Що се отнася до Аднан Кашоги – знае се, че той лично подписва всички чекове, така че и този за 13 цента със сигурност е минал през ръцете му.

Следващият път, когато решите да не си вземете дребните стотинки в магазина, се замислете за това, че ако Тръмп и Кашоги си вземат 13-те цента, може би и вие трябва да си ги вземете.