Британски инженери създават кола-ракета, по-бърза от куршум. Те са в края на един 8-годишен проект, чиято цел е направата на автомобил, който да се движи с над 1600 километра в час.

От анимацията буквално може да ви се завие свят. А и трябва доста да внимавате - колата преминава по-бързо от куршум. Полетът й е кулминацията на световен проект, чиято цел е да подобри световния рекорд за скорост по сушата.

Колосалният подвиг на инженерите обаче се нуждае от превозно средство, способно да произведе 135 хил. конски сили - над 6 пъти повече от мощността на всички автомобили във Формула 1 взети заедно.

Високоскоростното предизвикателство обаче не е нещо ново за работещите по проекта. По него работи британският екип, който държи рекорда за скорост от 1997 г. насам, съобщава TV7.

В опит да вдъхнови следващото поколение инженери и учени, екипът е решил да направи цялата информация по проекта достъпна за учители и студенти.

Сега екипът използва същата технология, с която превозно средство премина скоростта на звука през 1997 г. с нов рекорд за земна скорост от 1227 километра в час.

Взаимствани са аеродинамиката и компютърния софтуер. Но, за да постигнат умопомрачителната скорост, учените ще комбинират технологията, използваната при направата на самолети и ракети.

В момента те сглобяват над 3500 компонента, които са част от свръхзвуковата кола.

През септември 2015 г. ще се отправят към пустиня в Южна Африка, където ще се опитат да пробият звуковата бариера. Година по-късно - през 2016 г., те планират да подобрят рекорда за скорост по сушата със 1606 километра в час.