Изгодно и/или модерно? Това са само част от определенията за депозитите в щатски долари през последната година, както и за жилищните кредити в швейцарски франкове през последните години.

Какво обаче се случи през последната седмица, месец и година с тези продукти?

Депозитите в долари

Вече ви информирахме, че през 2014 г. щатският долар е добавил над 13% спрямо лева. Или иначе казано, доходността на влоговете в долари за изминалата година достига до невероятните 15% (лихва + ръст в курса).

От началото на годината зелените пари са поскъпнали с нови 4.93% до 1.6878 лв. за долар. Към момента на валутните пазари 1 долар се разменя вече за над 1.69 лв., което прави доходността за 2015 г. от над 5 на сто.

Кредитите в швейцарски франкове

В годините преди кризата няколко банки в страната предложиха ипотечни заеми във франкове. Ръстът на курса през годините обаче успя да повиши вноската на кредитополучателите драстично.

През изминалата седмица те бяха ударени отново. С решение на Швейцарската централна банка тя отмени минималния фиксинг на еврото, което доведе до поскъпване на франка.

От ниво от 1.20 спрямо единната европейска валута, днес валутната двойка се търгува близо до паритет, което прави франка с около 20% (18.7%, пресметнато през валутните курсове на БНБ) по-скъп спрямо еврото, респективно лева.

Освен с ръст на месечната си вноска, това ще навреди на теглилите кредити и с лихвите, които ще бъдат платени през следващите години.

Изводи

Валутните пазари днес могат да са на ваша страна (както е в случая с депозитите в долари), но също така можем лесно да излезем на минус, в случай, че доларът понижи курса си спрямо лева.

В случай, че той падне под нивата от края на 2014 г. от 1.608 лв. за долар, то доходността ни ще се изпари, а дори можем да реализираме и загуби.

Както знаем, лихвите по щатските долари у нас са по-ниски от лихвите по влоговете в лева и евро.

Въпреки че само 216 млн. лв. от раздадените на домакинствата 18.28 млрд. лв. кредити са във валути, различни от лева и евро, то потърпевшите в случая не са много, но вредите ще са доста големи.

Надеждата обаче не бива да умира, тъй като курсът на франка, както може да се повиши, така и да се понижи.