Китайските акции се насочват към най-голямото си понижение от 2008 г. насам, след като трите най-големи брокерски компании в страната спряха да предлагат възможност за маржин търгония. Японските облигации поскъпнаха, заедно с йената, докато медта добави към стойността си по време на търговията в Лондон.

Шанхайският основен индекс Shanghai Composite Index се понижи със 7.7%, заличавайки ръста си за тази година. Акциите на водещата финансова институция Bank of China Ltd. бяха сред 60-те позиции, поевтинели с лимита от 10% за деня.

Китайските регулатори затягат контрола по отношение на маржин търговията след опасенията, че шестмесечният ръст на водещия индекс, при който той добави 63% към стойността си, може да е необоснован и да бъде последван от сериозни корекции и нестабилност. Днес щатските пазари са затворени за честването на дена на Мартин Лутър Кинг.

Слабото представяне на азиатските индекси се отрази и на фючърсите на щатските индекси, като тези на широкия Standard & Poor’s 500 се понижиха с 0.4%.

Швейцарският франк се понижи с 1.2% спрямо щатския долар. Медта продължи ръста си от края на миналата седмица и отбеляза вотри пореден възход на стоковите пазари.

По-нататъшно въздействие на пазарите през тази седмица се очаква да окаже срещата на европейската и японската централни банки през тази седмица.

Изборите в Гърция са друг фактор, към който ще бъдат насочени инвеститорските погледи. Те ще се проведат на 25 януари.

Индексът MSCI Asia Pacific се повиши минимално, добавяйки 0.3% към стойността си, като се търгува при съотношение цена-прогнозирана печалба от 13.4. За сравнение, европейският Stoxx Europe 600 се търгува при съотношение 14.5, докато широкият щатски индекс Standard & Poor’s 500 се търгува при съотношение от 16.6.

Японският Topix неутрализира ръста си от по-рано през деня, след като йената поскъпна с 0.4% спрямо долара до 117.06 йени за долар.

От Everest Capital затварят най-големия си хеджфонд, като фондът е загубил почти всичките си средства следствие на решението на ЕЦБ да освободи франка от фиксинга си спрямо еврото.

Петролът се търгува без съществена промяна в нивата си, като фючърсите на суровината с доставка през февруари добавиха 5.3% в края на миналата седмица.