Смъртта на краля на Саудитска Арабия - Абдула, подхрани спекулациите на пазарите, че кралството ще промени политиката си по отношение на петрола. Това инициира поскъпване на суровината на стоковите пазари.

Ключов индикатор за Саудитска Арабия по отношение на петролната политика ще е дали новият крал Салман ще остави настоящия петролен министър Али ал-Наими на поста му. Наими заема тази позиция от 1995 година насам.

Петролът тип брент с доставка през март поскъпна до 49.30 долара за барел на международните пазари.

С производство от 9.5 милиона барела на ден и износ в размер на 7 милиона барела, Саудитска Арабия допринася за над една десета от световното производство и за около двадесет процента от изнасяния петрол.

Саудитска Арабия бе в основата на решението на страните от ОПЕК за запазване на производството без промяна, което инициира рязка обезценка в цената на суровината. От юни на миналата година до момента петролът е загубил над 50% от стойността си.

„Лидерите на Саудитска Арабия вече взеха трудното решение да живеят с ниски цени на петрола“, коментира Флорънс Оакден, главен икономист в консултантската компания Arabia Monitor, цитиран от Bloomberg. “Наими е уважаван и едва ли ще бъде сменен“, допълва още специалистът.

Синът на новия крал – принц Абдулазис бин Салман, е заместник петролен министър и участник в срещите на ОПЕК.

Петролните приходи съставляват 46% от БВП на Саудитска Арабия и според някои пазарни наблюдатели, политиката по отношение на цената на петрола може да бъде променена, предвид на това, че тя излиза доста скъпа на кралството.

„Ако намалим производството си, какво ще се случи? Цената на петрола ще се повиши и руснаците, бразилците и американците ще изядат нашия дял“, коментира през изминалия месец Наими по време на икономически форум. „Дали цената ще се понижи до 20, 40, 50 или 60 долара е без значение“, допълни още тогава Наими.

Изказването му даде повод на анализаторите да не очакват промяна на производствената политика на ОПЕК, което инициира понижение на петрола под психологическата граница от 50 долара за барел.