Автоматите Калашников са легендарни в света на оръжията, но от 16 юли миналата година, вносът им в САЩ бе забранен като част от санкциите, наложени срещу Русия.

Щатският дистрибутор на Калашников обаче изглежда е намерил вратичка – като започне производство на оръжията в САЩ.

По време на оръжейното изложение в Лас Вегас базираната в Тълитаун, Пенсилвания RWC (ексклузивен дистрибутор на Калашников за САЩ) обяви, че планира да започне производството на оръжията именно в САЩ под името Kalashnikov USA.

"Промяната във външната политика на САЩ ни принуди да преразгледаме нашия бизнес модел и да се превърнем от вносител в щатски производител на легендарен продукт, който е част от световната история," се казва в първоначалното изявление на компанията.

Един ден след това изявление обаче шефовете на RWC изведнъж спряха да обсъждат плановете по съвет на адвокатите на компанията.

Вижте още: Калашников навлиза в света на модата

RWC, чието пълно име е Russian Weapon Co., води преговори с три щата за местоположението на оръжейния завод и може да започне производство още през пролетта, според OutdoorHub.

Търсенето на автомати Калашников в оръжейния свят е стабилно и когато забраната върху вноса бе обявена, търсенето скочи още повече. Броят на руските оръжия на склад преди влизането в сила на ембаргото е бил относително малък и RWC предупреди клиентите, че "Поради наложените на Русия санкции, вече разполагаме с много ограничено количество. Не се очаква нов внос в близко бъдеще."

Цените на оръжията варират от 800 до над 1 000 долара.

Новият завод ще облекчи това ограничение с доставките, но заради санкциите, RWC няма право да контактува по никакъв начин с руския си бизнес партньор. Това неизбежно ще доведе до сравнения между оригиналния продукт и новата линия. Като цяло почитателите на оръжието в САЩ реагираха положително на нивината, пише CNBC.