Рапърът Джей Зи е придобил за 56 млн. долара компанията, която стои зад WiMP, която пък е един от най-големите конкуренти на Spotify, информира Financial Times.

WiMP е много популярна в скандинавските страни. Тя е конкурент на Spotify и предлага подобна услуга за стрийминг на музика. Компанията, която стои зад услугата, контролира и Tidal, норвежката й версия.

Компанията Project Panther Bidco, собственост на Джей Зи, е предложила 56 млн. длара за Aspiro, базираната в Швеция компания, която ръководи WiMP и Tidal.

Според Reuters основният акционер в Aspiro вече е приел офертата на Джей Зи, което на практика означава одобряване на сделката.

Вижте още: На 13 г. основателят на Spotify изкарвал по 50 000 долара на месец

Джей Зи не е първият рапър, който се занимава със сайтове за стрийминг. Доктор Дре е основател на Beats Music, компанията за слушалки и стрийминг на музика, която Apple придоби за 3 млрд. долара през май.

Стрийминг услугите, като WiMP и Spotify, доминират на музикалния пазар в Норвегия. Пиратството в страната е паднало до рекордно ниски нива, а музикалната индустрия може да благодари на законните сайтове за стрийминг за резкия спад в споделянето на файлове.

Според някои проучвания едва 4% от норвежците на възраст под 30 г. свалят нелегално от интернет.