Германия заяви, че не вижда нужда да се правят промени в Тройката международни кредитори на Гърция, пренебрегвайки мнението, както на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, така и на властта в Атина.

"Тройката на практика е инструмент, който позволява оценяването на програмите на държавите-членки в ЕС, давайки основа за това как да се справяме с тях в бъдеще", каза Кристиане Виртц, говорител на канцлера Ангела Меркел, цитирана от "ИЮобзървър".

Според нея германското правителство не вижда нужда за отклонение от този работещ механизъм. Берлин настоява също така договорът между Атина и кредиторите да бъде сключен не по-късно от февруари, а не както Гърция иска – до май, съобщи БГНЕС.

В своята изборна програма Юнкер се обяви за промяна на Тройката, като тя трябва да бъде заменена с "по-демократично признати и отговорни структури, базирани около европейските институции със засилен парламентарен контрол".

По-рано миналата година Европейският парламент също призова за замяна на Тройката с друг орган на ЕС. В същото време новото правителство в Атина на крайнолявата СИРИЗА съобщи, че не иска да има отношения с представители на международните кредитори.

Вчера говорителят на ЕК Маргаритис Шинас заяви, че все още няма планове за промяна във формата на Тройката и че подобен ход трябва да бъде одобрен от всички 19 страни членки на еврозоната.