Средните нива на рентата за земеделски земи по новите договори за 2014 – 2015 г. възлизат на 47-48 лв./дка, сочи справка на Profit.bg из месечните бюлетини на два от големите публични фондове, изкупуващи земеделски земи.

По информация от Адванс Терафонд АДСИЦ, средните ренти през настоящата година са 47 лв./дка, докато от Агро Финанс информират, че те са около 48 лв./дка.

От какво се определя цената на рентата?

На първо място, това зависи от категорията на земята. Както знаем, земеделската земя е разпределена в 10 категории, като първата е с най-добра характеристика. Т.е. колкото по-добра е категорията, на толкова по-добре цена ще е покупката на земята или стойността на рентата.

Мястото – съвсем естествено е местата с високо качество на земеделската земя да се котират по-добре. Също така следва да се има предвид и че големината на парцела също е от огромно значение.

Или иначе казано – колкото по-голям парцел отдавате под аренда, толкова по-добра рента ще получите.

Къде купуват фондовете?

Агро Финанс АДСИЦ почти не е купувало земя в последните 2-3 години. Последни данни на дружеството сочат, че то има 141 хил. дка земи. Общо 61% от тях са в Монтана, Плевен и Враца.

От своя страна, средната цена на портфейла на Адванс Терафонд АДСИЦ е за 408 лв./дка, но дружеството е активно на пазара, като в последните месеци закупените масиви са на цени от над 800 лв./дка.

С по над 20 хил. дка земи собственост на компанията са областите Враца, Плевен, Варна и Шумен. Впоследствие голяма част от закупената земя бива отдавана, а друга - продавана.

През 2014 г. Адванс Терафонд АДСИЦ е продало над 31 хил. дка земи за общо 36 млн. лв., като средната продажна цена е 1149 лв./дка.

Компанията разпределя над 99% от печалбата си всяка година. От 2015 г. фондът вече предлага и нова възможност – а именно да се закупи земя от тях на разсрочено плащане.

Кои са останалите публични компании, инвестиращи в земя?

Елана Агрокредит предлага кредитиране на земеделски производители за покупка на земеделска земя чрез финансов лизинг. Булленд Инвестмънтс АДИЦ притежава малко над 15 хил. дка, но на средна цена от 241 лв/дка.

Сравнително малко са и останалите земи, собственост на Фонд за недвижими имоти България, докато Агрия Груп Холдинг е едно от активните дружества на пазара на земя през последните месеци и години.

Общата обработваема площ на Агрия Груп Холдинг АД, по последни данни, е 177 000 дка, като 53 000 дка от тях са собствени земи.

Холдингът развива дейността си в Североизточна България и основно отглежда пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.

От Агрия Груп Холдинг очакват печалба от 11.5 млн. лв. за 2014 г. и над 12.6 млн. лв. за 2015 г.