Темата за банките и регулациите остава доста спорна за американците. Дали големите банки са толкова значителна част от капиталовата система или са просто корумпирани опортюнисти, които се стремят да печелят?

Дали спасителните заеми са били необходими, за да осигурят стабилност на икономическата система, или са били просто подаяние от политиците за техните приближени на Уолстрийт?

Ако сте песимистично настроени спрямо политическата и философската мотивация на тези фирми, но сте фокусиран върху това дали те ще ви донесат печалби, ето три компании от финансовия сектор, които може би си заслужават инвестицията:

MetLife

Уорън Бъфет отдавна е привърженик на застрахователните компании. Изплащането на премии преди каквито и да било претенции да бъдат платени, показва стабилност, също като достъпа до надеждни дивиденти.

И ако лихвените проценти започнат да растат през 2015 г., лихвите на застрахователните компании ще се повишат.

Поради тази причина застрахователните компании трябва да имат място във всеки дългосрочен портфейл. Но специално MetLife има много какво да предложи точно сега.

Discover Financial Services

Повишеният растеж на компанията е благодарение на даването на кредити на домакинства и студенти. Отпускането на лични заеми се е увеличило с повече от 20% само за година.

Добрите постижения в бранша се дължат и на високата степен на задоволяване на клиентите. Дивидентите на компанията са се повишили с 20% от началото на миналата година.

С комбинация от добри доходи и добър ръст на дивидентите, Discover е добра опция за инвеститорите.

J.P. Morgan

Големите банки като J.P. Morgan са циклични инвеститори. Дори пазарът да е нестабилен, компании от този тип, които имат тясна връзка с търговци и потребители, ще се представят добре, въпреки настроенията на инвеститорите.

Точно както Бъфет инвестира в застрахователни акции заради паричния поток, той също така вярва в купуването на добър бизнес на добра цена, когато пазарът е по-скоро негативно настроен. Наскоро от банката отбелязаха драстично понижение на доходите и печалбата.

* Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.