Доларът поевтинява днес, след като трейдърите се възползваха от скока след данните за заетостта в петък, за да продават, а ситуацията с дълга на Гърция отново е на дневен ред, след като Атина потвърди отново, че отхвърля международната програма за отпускане на спасителни средства.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от основни валути, губи 0.2% до 94.535.

Еврото поскъпна с 0.2% до 1.1338 спрямо долара, след като в петък изгуби около 1.5%, когато добрите данни за заетостта в САЩ подновиха очакванията, че Федералният резерв ще вдигне лихвите още през юни.

Петъчните данни отчетоха ръст в заплащането в САЩ, както и че икономиката е създала 257 000 нови работни места през януари, надхвърляйки значително очакванията на Уолстрийт.

Доларът губеше 0.3% спрямо йената до 118.75, след като докосна едномесечен връх от 119.23 след петъчните данни.

Лихвата по щатските 10-годишни държавни облигации скочи до близо едногидишен връх от 1.965% в петък, преди да отнеме част от устрема на долара, като се понижи до 1.922%.

В същото време Гърция отново е във фокуса на пазарите, след като министър-председателят Алексис Ципрас остана непреклонен по отношение на позицията си, че подобряване на условията, свързани с помощта за Гърция, е единственият изход от настоящото положение.

Тази седмица финансовите министри на страните от еврозоната ще се срещнат в сряда. На срещата гръцкият финансов министър Янис Варуфакис се очаква да представи обширно предложение относно разрешаването на проблема. Срещата на Европейския съвет ще се проведе на следващия ден.

Австралийският долар поевтиня, след като изнесени вчера данни подновиха опасенията за забавящия се икономически растеж в Китай, която е основен търговски партньор на Австралия.

Австралийският долар губи 0.4% до 0.7770 щатски цента днес, понижавайки се близо до шестмесечното дъно от 0.7627, достигнато когато Централната банка на Австралия облекчи паричната политика.