За какво използваме смартфоните си и какви техни характеристики ценим най-много са неща, които се променят изключително бързо.

92% от потребителите ползват смартфоните си за снимки и за пращане на текстови съобщения, сочат резултатите от скорошно изследване.

Виж още: Четири евтини смартфона с добри технически параметри

За сърфиране в интернет смартфоните си употребяват 84% от потребителите, а за изпращане на снимки – 80%.

Имейли от мобилните си телефони пращат 76% от потребителите, докато приложения се свалят от 69%. Най-малко смартфоните се ползват за игри, като това се прави от 64% от собствениците им.

Възможности за работа в 4G мрежа е най-важната черта на един смартфон, критична за 47% от купувачите. Надеждността и издръжливостта на устройството е втората най-важна характеристика, определяща за избора сред 40% от потребителите.

Техническите параметри на камерата също са ключови, като те са третият най-важен критерий при избор на смартфон. 36% от купувачите вземат решение на база на качествата на камерата.

Животът на батерията вече е едва на четвърто място като определящо условия за покупката на едно устройство, критично за 32% от купувачите.

Фактори с голямо значение при избор на смартфон са резолюцията на екрана, вътрешната памет, характеристиките на процесора и звуковите възможности. С най-малко значение при покупката е възможност за работа с две карти, критично за едва 4% от потребителите.