Bosch Software Innovations GmbH, стопроцентово дъщерно дружество на Бош Групата, планира да закупи компанията ProSyst. Съответните споразумения бяха подписани на 13 февруари 2015 г. в Щутгарт.

ProSyst разполага със 110 служители в София и Кьолн, Германия. Фирмата е специализирана в разработката на междинен и интеграционен софтуер за „Интернет на нещата”.

Този софтуер улеснява взаимодействието между свързаните устройства в умния дом, мобилността и индустрията в съвременния дигитален свят (известна още като „Индустрия 4.0”).

Клиенти на компанията са водещи производители на техника, автомобили и компютърни чипове, фирми от областта на телекомуникациите и енергоснабдяването. Предстои сделката да получи одобрението на антитръстовите органи. Страните се договориха цената да не бъде оповестявана.

Решенията на ProSyst се базират на програмния език Java и OSGi технологията. “На тази основа компанията успешно разработва междинен и интеграционен софтуер, който вече над десет години осигурява надеждна връзка между крайни устройства и централна облачна система. Това е от изключителна важност за бъдещото свързване на сгради, превозни средства и машини“, заяви Райнер Каленбах, председател на Управителния съвет на Bosch Software Innovations GmbH.

“В лицето на Бош ние имаме стратегически партньор със силна търговска мрежа в целия свят. Чрез това сътрудничество ще можем да играем още по-важна роля на разрастващия се пазар за „Интернет на нещата” и да разширим значително глобалните си позиции“, допълни Даниел Шелхос, основател и директор на ProSyst.

Java и OSGi се използват например в приложения за т. нар. умни жилища и в промишленото производство. Софтуерът, написан на Java и комбиниран с OSGi технология, може да бъде инсталиран, актуализиран, спиран или деинсталиран автоматично и дистанционно, без да е необходимо рестартиране на устройството.

Отдалеченият достъп най-често се осъществява чрез интеграционен софтуер, осигуряващ интелигентно контролиране и настройване на устройствата от разстояние. Например софтуерът може да анализира получена информация за цените на тока или прогнозата за времето и да я прехвърли към отоплителната система, която ще се включи на икономичен режим.

Софтуерът на ProSyst поема и ролята на „преводач“ – за да се свържат отоплителната система, домакинските уреди и камерите за видеонаблюдение в умния дом, всички те трябва да „говорят” на един език. Това е доста трудно, когато устройствата са от различни производители, ползват различни протоколи за комуникация или не могат да се свързват с интернет.

“В комбинация с „Bosch IoT Suite“ от Bosch Software Innovations и експертизата на Група Бош като водещ производител на сензори и устройства, софтуерът на ProSyst ще помогне на нашите клиенти по-бързо да пускат на пазара актуални приложения за „Интернет на нещата” и да бъдат сред първите в новите бизнес сфери“, увери Каленбах.

„Софтуерът на ProSyst се съчетава великолепно с „Bosch IoT Suite“, нашата платформа за „Интернет на нещата”. Той допълва най-вече компонентите за управление на устройствата, тъй като поддържа голям брой различни протоколи. Така ще подобрим значително пазарните си позиции“, допълни Каленбах.

Bosch Software Innovations предлага цялостни решения за „Интернет на нещата”. Сервизните услуги допълват портфолиото на компанията. Основният продукт е „Bosch IoT Suite“. В Bosch Software Innovations работят 550 служители – в Германия (Берлин, Именщад, Щутгарт), Сингапур, Китай (Шанхай) и в САЩ (Чикаго и Пало Алто).