Преговорите между Гърция и еврозоната не постигнаха успех, след като предложението към Гърция за удължаване на срока на „спасителния план“ с шест месеца бе определено като „неприемливо“.

Колапсът в отношенията между двете преговарящи страни повиши спекулациите, че страната може да излезе от еврозоната. Това доведе до поевтиняване на еврото и спад при световните борсови индекси.

Не е ясно колко дълго Гърция може да издържи без чуждестранна подкрепа. В сряда Европейската централна банка ще реши дали да продължи извънредното финансиране на гръцките банки, при които изтичането на депозити се оценява в рамките на около 2 милиарда евро на седмица.

През март на Гърция й предстоят някои сериозни плащания по дълга, за които най-вероятно страната ще трябва да потърси допълнително финансиране.

„Нямам съмнение, че през следващите 48 часа Европа ще се обедини и ще открием фразите, необходими за да се достигне обща позиция и да продължим към сделка, която е необходима“, коментира финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис.

Японският Nikkei се понижи днес, връщайки от осемгодишния си връх. Индексът загуби 0.1% от стойността си до ниво от 17 987.09 пункта.

Фючърсите на щатските индекси също се търгуват на отрицателна територия, като тези на широкия S&P 500 загубиха 0.5% от стойността си.

Златото продължи с ръста си след повишаването на несигурността на световните фондови пазари, като благородният метал поскъпна до 1 233 долара за унция, след като през изминалата седмица достигна едномесечен връх при нива от 1 211 долара за унция.

Брентът продължи с повишението си и достигна нива от над 62 долара за барел с доставка през април. Специалистите обаче предупреждават, че повишението на суровината може да спре, ако е била от корективен характер, и да станем свидетели на ново понижение.