Тази година Великобритания чества важни годишнини, които ще ви заинтригуват:

За любителите на книгите

- "Алиса в страната на чудесата" навършва 150 години през ноември 2015 година. Това ни дава отлична възможност да отидем до Оксфорд, където е живяла Луис Карол. Туристически гидове ще ви преведат по стъпките на авторката. Ще можете да влезете и в чаената стая, която представя детайли от страната на чудесата.

- "Емма" от Джейн Остин ще изпълни 200 години през декември. Почитатели на авторката могат да посетя редица местности, които са свързани с живота и творчеството й.

Ако искате да опознаете Остин, можете да посетите музея, посветен на нея, в Чоутън. Намира се близо до Портсмут и Саутхемптън. А в Бат можете да бъдете разведени из местата, където е бил застен филм по романа.

- Тази година се навършват 125 години от рождението на Агата Кристи. Майсторката на мистериозни разкази е родена на 15 септември 1890 година.

Исторически дати

- През януари тази година се навършиха 50 години от смъртта на Уинстън Чърчил. Фигурата на премиера привлича хиляди туристи от цял свят всяка година. Те идват в Чартуел, където се намирал домът му.

- На 25 май ще се проведе възпоменателно събитие на пристанище Ливърпул. Навършват се 175 години от откриването на корабната линия Кънард и в този ден ще бъдат събрани на едно място трите най-големи кораба на компанията - Кралица Елизабет, Кралица Мери Втора и Кралица Виктория.

Вижте още: 15 приказни замъка от цял свят

- Преди 800 години крал Джон и рицарите в кралството му са подписали Магна Харта. Това е била една от основите, върху които съвременната политика е изградена, поделяйки функциите в управлението и създавайки парламента.

Любителите на историята могат да научат много интересни неща при посещението си в Англия и проследяването на събитията, организирани по повод годишнината.

Места за разглеждане

Вътрешността на Англия предлага разнообразие от гледки, туристически обиколки и активни мероприятия. Например, в Уелс ще се натъкнете на местността Сноудония, където се разполага едноименният национален парк.

Това е идеалното място за приключенски настроените туристи и тези, които търсят места за практикуване на активен туризъм. Тук ви очакват още предизвикателства - има сърф парк с изкуствени вълни до 2 метра височина, а също така и подземен парк за цялото семейство.

Специални мероприятия

- Тази година Англия и Уелс ще домакинстват световното по ръгби - спортно събитие, което ще привлече хиляди фенове от всички краища на света. Основният национален отбор по ръгби ще участва, а също така и отбори като All Blacks от Нова Зеландия, Pumas от Аржентина и отбори от Франция, Южна Африка, Фиджи, Италия, Самоа, САЩ, Шотландия, Австралия и др.

- Зелена зона в Бристол. Тази година Бристол е европейска зелена столица. Гостите на града ще бъдат увлечени в разнообразна програма от дейности в течение на цялата година.