Да си позволи деликатес като бял трюфел или омар термидор може би е малко крайно за средностатистическия човек. Има обаче и едно друго лакомство, което засенчва напълно гореспоменатите ястия.

Новосъздаденият хайвер Strottarga Bianco се продава на цената от 100 000 евро за килограм и въпреки високата си цена, човек може да се сдобие с него само със специална поръчка.

Той е направен от белия хайвер на редкия вид есетра албинос; производителят първо отделя водата от хайвера и го смила фино, което обаче не е достатъчно, за да оправдае високата му цена. След това към него се добавя 22-каратово злато, пише CNBC.

"Това определено не е продукт за всеки, но пазарът се нуждае от нови и абсолютно изтънчени продукти, които готвачите по света да предлагат на гостите си", казва Валтер Грюел. Той добавя, че неговият хайвер се консумира най-добре с паста, ризото или на препечена филийка.

За създаването на 1 килограм от ценния продукт се използват пет килограма бял хайвер, тъй като около 80% от него се губят при процеса на дехидратация.

Хайверът е дело на рибния фермер от Залцбург Валтер Грюел и неговия син Патрик. Семейната им компания е първият производител на хайвер от есетра в Австрия, а компанията е една от близо 30-те, които отглеждат есетра в света.

На есетрата са й необходими между осем и десет години, за да е готова да пусне хайвера си, според уебсайта на компанията.

Стандартният бял хайвер на компанията, който не съдържа златни примеси, се продава в Австрия на цени от 6 250 евро за 250 гр. Или над 28 000 евро за килограм.

Най-скъпият хайвер в света носи името Алмас и е от иранска белуга. Той се продава на цена средно от 20 000 паунда (30 800 долара) за килограм, според книгата на рекордните на Гинес.