Социалната мрежа Pinterest набира капитал от 500 милиона долара, което оценява компанията на 11 милиарда долара, според данни на финансовото издание Wall Street Journal.

Така пазарната капитализация ще бъде над два пъти повече от миналия май, когато бе набран капитал в размер на 200 милиона долара, оценяващ компанията на 5 милиарда долара.

Социалната мрежа наподобява електронен бюлетин, където потребителите могат да се снимат от всички части на света и да публикуват снимките си в тематични страници.

През изминалата седмица компанията „отряза“ публикуването на линкове към компании, произвеждащи продукти, чиито снимки са попаднали като публикации в мрежата.

Според запознати, мрежата ще добави бутон „Купи“, което означава, че тя директно ще навлиза в сферата на онлайн търговията и ще конкурира компании като eBay и Amazon.

Компанията също така дава възможност на потребителите си да свалят приложения за операционната система iOS, без да им се налага да влизат в сайта на Apple.

Днес стана ясно, че частната компания Uber е увеличила предварително планирания размер за набиране на капитал с 1 милиард долара до 2.8 милирада поради прекомерно високия интерес.

Частната компания се оценява на над 40 милиарда долара и е с втората най-висока оценка в света, след китайския производител на смартфони Xiaomi, оценяван на 45 милиарда долара.