Всеки знае за славата на турската баклава, но за да бъде произведен наистина вкусен деликатес, трябват и качествени продукти.

На това мнение е и Турският институт по стандартизация (TSE), който съобщи, че въвежда определени критерии за производството на истинската турска баклава.

Причината, според TSE, е, че много често производителите използват неоригинални съставки, за да намалят разходите, което води до разваляне на вкуса на сладкиша.

Според TSE баклавата "трябва да има своят запазен златистожълт цвят, сиропът не трябва да е прекалено гъст, не трябва да предизвиква чувство на парене в гърлото и трябва да се разтапя в устата, без да е необходимо да се дъвче", се казва в тяхно изявление.

Също така съставките на сладкия десерт са стриктно изброени – брашно, сол, вода, малко мазнина и бяла захар и шам-фъстък, а всяко едно парченце трябва да е най-малко 35 мм, посочва БГНЕС.

Националността на вкусния десерт също често пъти е ставала причина за спорове, като за родини на баклавата спорят Турция, Гърция и райони от Близкия изток.