Някогашните комунистически страни, които влязоха в еврозоната, минавайки дългогодишен труден път на икономии и болезнени реформи, показват малко разбиране към предложенията на Гърция, като твърдят, че зоната с обща валута ще оцелее и в случай на напускане на Гърция.

В интервю за "Файненшъл таймс" словашкият премиер Роберт Фицо отхвърли всякаква допълнителна помощ от неговата страна за Гърция. "Би било невъзможно да се обясни на обществото, че бедна Словакия трябва да субсидира Гърция", обяснява Фицо.

Словакия, страна от 5.4 милиона жители и член на еврозоната от 2009 г., заплаши през 2012 г., че ще поиска Гърция да излезе от еврозоната, ако не прилага плана за строги икономии в замяна на международна помощ, която да спаси страната от фалит, припомня БГНЕС.

"Приемете грък срещу 500 евро. Той ще прави това, за което вие нямате време – ще спи до обяд, ще пие кафе, ще ходи по барове и така вие ще имате време за допълнителна работа". Тази шега плъзна в словашките медии и социални мрежи, отразявайки точно настроението на гражданите на тази страна по отношение на новата помощ за Гърция.

Естония, балтийската страна с 1.3 милиона жители, смята, че евентуалното излизане на Гърция от еврозоната би имало малко влияние върху общата европейска валута, която е далеч по-стабилна, отколкото в началото на кризата на гръцкия дълг.

"Еврозоната е по-стабилна и силна, отколкото преди пет години, а хипотетичното излизане на една от нейните членки би имало много слабо въздействие върху нея", заяви естонският министър на финансите Марис Лаура.

"Гърция може да я спасят само дълбоки структурни реформи", смята икономистът Андрис Страздс от латвийската централна банка и добавя, че гръцкото правителство се държи като директор на неефективно социалистическо предприятие.

Бившият ръководител на латвийското правителство Андиус Кубилиус пък смята, че политиката на икономии би била единственият лек за гърците. Според него "гръцкият популизъм" би бил опасен за Европа.