Доларът си пое глътка въздух, след като скочи до едномесечен връх спрямо кошница от валути в предходния ден, на фона на завишените очаквания за вдигането на лихвите в САЩ.

Доларовият индекс губи 0.2% до 95.130 пункта днес, отстъпвайки от едномесечния си връх от 95.357 пункта, достигнат вчера. Индексът скочи с 1.1% вчера, приближавайки се до над 11-месечния връх от 95.481, достигнат на 23 януари.

Еврото поскъпна с 0.1% до 1.1213 спрямо долара, но остана недалеч от едномесечното дъно от 1.1184, достигнато вчера.

Еврото губи 0.6% за месеца, след като се понижи с 6.7% през януари, когато Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще изкупува държавни облигации.

Изнесените вчера данни показаха, че потребителските цени са нараснали с 0.2% през януари, или с повече от прогнозирания от икономистите 0.1% ръст.

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ бележат ръст от 2.8% през януари, въпреки че добрите резултати бяха помрачени от по-голям от очаквания скок в първоначалните молби за помощи при безработица.

Доларът поевтиня с 0.2% спрямо йената до 119.15, но остана над дъното от 118.68 от вчерашната сесия.

Президентите на подразделенията на Федералния резерв в Сан Франциско и Сейнт Луис Джон Уилямс и Джеймс Булард вчера намекнаха, че централната банка може да сложи край на политиката на почти нулеви лихви по-скоро, отколкото някои трейдъри очакват.

Публикуваните днес данни за Япония показаха, че потребителските цени нарастват с 2.2% на годишна база през януари, или с малко по-малко от очаквания от икономистите ръст от 2.3%.

Други данни за Япония показаха по-голяма от очаквания скок в промишленото производство, но и ръст на безработицата за миналия месец.

По-късно днес инвеститорите ще насочат вниманието си към икономическите данни от САЩ, в това число БВП за четвъртото тримесечие.