Нов спад на лихвите по депозитите, отчитат от Българска народна банка. По последни данни спестяванията на домакинствата са за рекордните 41 млрд. лв.

Какви обаче са причините за продължаващото понижение на лихвите, а оттам и на доходите ни по банковите депозити?

Факторът КТБ

Спадът при лихвите по депозитите продължава с пълна сила след 20 юни, когато КТБ затвори врати. Банката бе известна с високите си лихви, като, според известни банкери, те са изкривявали пазарната конюнктура.

Ако преди година лихви можеха да се намерят на нива от 5-6, че дори и 7-8%, днес масово банките предлагам максимум по 2-3% на годишна база.

Справка в сайта на Фонда за гарантиране на влоговете показва, че от началния ден на изплащането – 4 декември, до края на вчерашния работен ден общо 102 350 вложители в банката са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на 3.5 млрд. лв.

Ръст на спестяванията, спад на кредитирането

Въпреки по-ниските лихви по спестяванията си, домакинствата продължават да отлагат потреблението и да заделят „бели пари за черни дни“.

Само за последните 12 месеца депозитите са нараснали с близо 1.8 млрд. лв.

Тук следва да се има предвид, че голяма част от депозитната база на КТБ остана в банките. Сумите се изплащат през 9 банки.

Изчисления на база данни от БНБ показаха, че най-големите печеливши през 2014 г. са Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Сосиете Женерал Експресбанк и Първа инвестиционна банка, всички увеличили депозитната си база от населението с повече от 500 млн. лв.

Само преди дни Profit.bg публикува материал на тема: Замръзна ли кредитирането? В него посочихме, че въпреки желанието на банките да кредитират, не са налице достатъчно добри проекти за бизнеса и повишено желание от страна на платежоспособната част на домакинствата за тегленето на нови заеми.

След спада на лихвите по депозитите, съвсем естествено е да се очаква и понижение при плащаните лихви по кредитите.

Лихвите по последни данни

През януари 2015 г. спрямо януари 2014 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава с 1.53 пр.п. до 2.36%, а по тези в евро – с 1.39 пр.п. до 2.05%.

В сравнение с декември 2014 г., средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове спада с 0.27 пр.п., а по тези в евро –с 0.11 пр.п.

При депозитите с договорен матуритет в левове той намалява с 1.24 пр.п. до 3.01%, а по тези в евро –с 1.07 пр.п. до 2.72%.

Средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове се понижава с 2.18 пр.п. до 1.90%, а по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в евро – с 2.69 пр.п. до 1.95%.