Има много случаи, в които при започването на ново строителство собственик или собственици на имот отказват да го продадат или пък настояват да получат толкова много пари, че новото строителство, така или иначе, продължава заобикаляйки тяхната сграда.

Резултатът е дом или сграда, различаваща се от новите съседи и стояща като паметник на ината на собствениците.

Примери на този феномен от типа Давид и Голиат могат да бъдат видени в цял свят. Вижте няколко такива случая, подбрани от CNBC, които попаднаха в новините, както и една сграда, която се крие в Ню Йорк от десетилетия.

Сиатъл

На 13 март тази къща ще бъде пусната за продажба. Когато през 2005 г. стана ясно, че в Сиатъл ще се строи молът Болърд Блокс в квартал Болърд, собственикът на имот Едит Мейсфилд отказва оферта от близо 1 млн. долара за скромната й къща с площ 92 кв. м.

Къщата може би е била вдъхновение за филма на Pixar "Нагоре." Като рекламен трик през 2009 г. компанията майка на Pixar Disney окичи къщата с балони както във филма.

Мейсфийлд умира в дома си на 86-годишна възраст през 2008 г., но завещава имота на Бари Мартин, който осъществявал строителния надзор на обекта и който с годините става неин приятел. Мартин продава къщата на Reach Returns, които планирали да я повдигнат и преместят, без да я разрушават, но имотът изпада в процедура по просрочие.

Заобикалящият я мол е проектиран така, че в крайна сметка да погълне имота, ако собственикът на мола го закупи, така че нещата не изглеждат добре за тази дървена къщичка.

Портланд, Орегон

Еквивалентът на къщата на Едит Мейсфийлд в Портланд е жилище от 1894 г., което е собственост на Рандал Акер. През 2006 г. Figo House, която е кръстена на кучето на Акер, трябваше да разчисти терена за общежития на Портландския държавен университет.

Акер, който е адвокат и използва къщата за свой офис, се обръща към съда, за да оспори суверенно право на държавата да отчуждава частна собственост и печели делото. Като закачка с филма на Pixar, Figo House също е украсена с 400 балона с хелий, осигурени от Акер през 2011 г.

Ню Йорк

Универсалният магазин на Macy's на площад Хералд в Ню Йорк изглежда като една обща сграда, заемаща цялата пресечка. На ъгъла между 34-а улица и Бродуей обаче, скрита зад реклама с огромна пазаркса чанта и надпис "най-големият магазин в света", има една пететажна сграда, чийто собственик отказал да я продаде.

Този имот става известен като „Ъгълът за един милион долара“, след като се продава на тази цена през 1911 г. По това време това е рекорд за продажба на недвижимо имущество.

Продавачът е Робърт Смит, който действал от името на конкурентната Siegel-Cooper, купувайки имота през 1900 г., с надеждата да попречи на R.H. Macy and Co. Store да стане най-големия универсален магазин в света.

Лондон

Сградата на бившия универсален магазин Wickhams в лондонския Ийст Енд влезе в новините по-рано тази година с опитите да бъда спасена. В статията сградата в центъра, на която има двуетажна постройка, е определена като "Най-добрата архитектурна шега на Лондон."

Тази шега започва в началото на 20-и век, когато семейство Уикъм планира да построи универсален магазин, а фамилията Шпигелхалтер, занимаваща се с часовници и бижута, спира този план, като отказва да продаде имота си.

През 1927 г. Уикъм решават, така или иначе, да продължат със строежа на магазина, възнамерявайки да довършат строителството, когато Шпигелхалтер най-накрая решат да продадат имота си или пък измрат, но универсалният магазин фалира през 60-те години.

Плановете за възстановяването на изпитващия в момента затруднения район включват събаряне на двуетажната постройка с цел създаването на нов вход за бившата сграда Wickhams.

Китай

В Китай такива имоти се наричат „къщи пирони“ във връзка с ината на собствениците, които отказват да продадат имотите си на строителните предприемачи по подобие на пироните, които не могат да бъдат забити.

На снимката е един от най-известните подобни примери. Къща, намираща се насред нов път в Източен Китай, която е собственост на животновъда Луо Баоген и неговата съпруга. Малко след като къщата привлича вниманието на медиите през 2012 г., тя е продадена за около 41 000 долара и след това е съборена.

Сумата е малко повече, отколкото е било предложено на други собственици на имоти, но доста под похарчените от Баоген близо 95 000 долара за завършването на имота.

Вашингтон

През 2003 г. Остин Спригс отхвърля оферти, достигащи 3 млн. долара, за своята къща в центъра на Вашингтон (по това време къщата се оценява на малко под 200 000 долара) от страна на строителни предприемачи, които възнамерявали да строят жилища и офиси.

Спригс, които използвал къщата си за своята архитектурна фирма, удържа до края и неговата къща остава единствената непродадена, когато строителството започва.

Години по-късно се оказва, че Спригс е пропилял страхотна възможност. Четири години след тези първаначални оферти, той изпада в процедура по просрочие и се опитва да продаде къщата за 1.5 млн. долара.

През 2011 г. тя е продадена за малко под 800 000 долара.