Само преди седмица Profit.bg стартира новата си рубрика: Успелите българи в чужбина. Първият ни герой бе Митко Тошев, а днес представяме Алекс Велев. Ето какво заяви той за Profit.bg:

Представете се. С какво се занимавате?

Казвам се Алекс Велев. Живея в Отава, Канада. Завърших мениджмънт с профил счетоводство в Отавския университет през 2013 година. От седем години съм в Канада. Преди четири години започнах работа в сферата на данъчното облагане, където работя и до днес.

Защо избрахте Канада?

В Канада имах огромно желание да дойда да уча в университет още от малък. Първоначално не се получи заминаването ми заради липсата на финанси, но впоследствие ми се отвори реална възможност и веднага се възползвах. Причини много, но основно заради доброто образование и уреден живот.

Вижте още: 10 неща в Канада, които шокират чужденците

Колко струват хлябът, свинската пържола и бензинът в Канада?

Предимно купувам франзели, тъй като останалите видове хляб, които се предлагат тук, хич не са по мой вкус. Цената за една франзела варира между два-три канадски долара (1 канадски долар = 1.44 лв.).

Като цяло не купувам свинско, като ориентир за цените на месото бих дал печеното пиле, което струва около десет канадски долара (14.40 лв.)

Бензинът, след рекордно ниски цени за последните години заради скорошното сриване на петрола, беше паднал на около 80 цента за литър, но от февруари 2015 г. отново се покачи на около 1.00-1.10 канадски долара (1.40 – 1.54 лв. за литър).

Като цяло храната тук е горе-долу на цените в България, но има една съществена разлика. Тук всеки магазин за хранителни стоки предлага различни намаления на някои стоки всяка седмица и при това намаленията са много съществени.

Три неща, които ви правят впечатление там и от които ние сме на светлинни години.

1. Инфраструктурата. Всичко се изгражда и поддържа, чрез модерни методи и технологии. В това число бих сложил и градинки, паркове, изобщо навсякъде, където има зеленина, всичко е направено много красиво и с вкус.

Тук бих искал да направя едно голямо изключение и това е в сферата на телекомуникациите и по специално интернет доставчиците. Спокойно мога да кажа, че сме на светлинни години напред в това отношение.

2. Уважението към полицаите и органите на реда. Доста са респектирани и има защо. Некорумпируеми, следят дали се спазва закона и си вършат работата както трябва.

3. Отношението между хората. Тук всички са много любезни и учтиви - както в личните си отношения, така и в професионалните. Обслужването на клиентите е над всичко и винаги се опитват клиентът да си тръгва доволен и усмихнат, за да могат да го задържат и за в бъдеще.

Бих искал да отбележа, че съм приятно изненадан от обслужването в България в последните няколко години. Въпреки че не можем да се мерим с канадците все още, мисля, че вървим в правилната посока и се надявам един ден ние да им станем за пример.

Спазват ли се законите в Канада? Дайте пример. Какво ще се случи, ако в Канада паркираш на място за инвалиди?

Канада мисля, че е една от държавите, където законите се спазват най-стриктно. Смятам, че успехът е постигнат с поколения наред, но следвайки една проста формула. Като удариш сурово по джоба на хората, доста бързо почват да спазват законите.

В дългосрочен план, резултатът е налице. Хората интуитивно спазват законите, защото са израснали и възпитани по този начин. Интересен пример, който контрастира с България, е извеждането на домашните любимци на разходка.

Всеки си носи пликче да почисти след тях, защото глобата, ако те хванат, стига до 100 канадски долара. Винаги се намира кой да те докладва, хората не се поколебават в такива случаи.

Колата ти ще бъде вдигната 100%. Ще платиш солидна първоначална глоба, но най-тежко ще те удари застрахователя, защото за такива неща ти се вдига застраховката, която по начало е доста скъпа тук, но за такова нещо спокойно може с 50 долара на месец да ти я увеличат за години напред.

По-какъв начин се стимулира раждането и отглеждането на деца в Канада?

Канада е държава с огромна площ и с население, което хич не отговаря на тези размери. За повишаване на населението се разчита на емигранти, защото, колкото и да е висока раждаемостта на местните, Канада има възможност за развитие на нови градове и тази работна ръка им е нужна.

С огромен потенциал и възможности в момента е провинция Алберта в Западна Канада. Тези фактори са доста благоприятни за млади семейства и като цяло млади хора, които имат желание в близките години да създадат поколение.

Сигурността и спокойствието за повечето хора са най-важните критерии и стимул за отглеждане на деца. Отделно самата държава осигурява солидни помощи за хората, които не са чак толкова добре финансово.

Въпреки това, в Канада определено не излиза евтино да имаш деца. Детските градини са много скъпи, ежедневните разходи също се увеличават значително. Доста семейства започват да спестяват за университет на детето още при раждането му.

Коя е най-фрапиращата разлика между Канада и България?

Страшно много са. Според мен лично, най-голямата разлика си остава социалния живот или някои пъти тоталната липса на такъв.

Хората тук не са импулсивни, всичко се планира предварително от рано-рано и често пъти на мен по този начин ми се губи интереса. Българите сме доста по-гъвкави в това отношение.

Кои са основните проблеми на България, според вас?

Категорично, манталитетът и начинът на мислене. Според много хора проблемът ни е завистта и злобата. Не отричам, че това е част от него, но аз съм човек, който търси решения на проблемите, вместо да дълбая къде ли е проблемът и да се спори без резултат.

Левски го е казал – „дела трябват, а не думи“. Мисля, че трябва да вярваме повече в себе си, да се стремим да придобиваме нужните качества, за да постигаме целите си. Както споменах, тук хората извличат максимума от всеки ден.

Мисля, че това би бил един добър начален урок за нас. Човек, като знае, че денят му е бил оползотворен и че е постигнал всичко, което си е поставил като задачи, той се зарежда с положителна енергия, оптимизъм и чувство на успех.

Просто няма да има място нито за злоба, нито за завист, защото ще знае, че с положения труд се доближава все повече и повече до собствената си поставена цел.

Бихте ли се върнали в България?

В България се връщам редовно и винаги ми е приятно. Не изключвам възможността да се върна да живея отново в България един ден. Има доста места и в Европа, където е пълно с добри възможности.

Стремя се да си подреждам живота така, че винаги да имам поне няколко добри варианта. По този начин знам, че какъвто и избор да направя, той ще е съпътстван с успех.