Човечеството навлиза в нова ера на архитектурата. Ера, в която хората очакват сградите да осигуряват доста повече от подслон.

Искаме сгради, които ни вдъхновяват, докато в същото време помагат на околната среда; сгради, които галят сетивата ни, докато в същото време обслужват нуждите на обществото; сгради, които са били построени благодарение на новите технологии и на преработените матерали.

В книгата си „Бъдещето на архитектурата в 100 сгради“ Марк Кушнър е подбрал редица архитектурни чудеса в чест на най-иновативните сгради на днешния и утрешния ден. Вижте 10 от тях:

Наблюдателница за северни елени Tverrfjellhytta в Норвегия

Туристическа пътека води до невероятен обект с изглед към националния парк Доврефйел в Централна Норвегия. Там живеят едни от последните диви стада северни елени в Европа. Там се намира и една постройка, проектирана от Snøhetta, която кани посетители да се стоплят, докато наблюдават животните.

Постройката е пример за контраст на използваните материали — здрава външна обвивка от стомана и стъкло е приютила мек дървен интериор, оформен като намиращите се наблизо скали.

Metropol Parasol в Севиля, Испания

Когато властите в Севиля решават да заместят паркинга и автобусната гара в центъра на града, те с изненада откриват римски руини под тях. Какво да се направи? Тази структура, дело на J. Mayer H. Architects, печели обявеният международен конкурс.

Дизайнът й предпазва руините, осигурява пространство за пазаруване и кафенета и осигурява голям площад. Шестте основни части на конструкцията, наподобяващи гъби, осигуряват сянка от жаркото слънце на Андалусия, а посетителите могат да се качат върху постройката и да се насладят на панорамна гледка към града.

Най-интересното е, че почти всичко това е направено от дърво. Това е най-голямата слепена структура в света.

Вижте още: 7 слабопознати архитектурни чудеса

Alcabideche Social Complex в Алкабидеш, Португалия

Този уникален жилищен комплекс за възрастни отразява културната насоченост на Португалия към качеството на живот. Човешкият компонент е от съществено значение във всяка част от дизайна на Guedes Cruz Architects.

Павилион от изложението по дизайн в Маями, Маями Бийч, САЩ

От Snarkitecture избират по този начин да преобразят една стандартна бяла тента за партита.

Надуваема концертна зала Ark Nova в Мацушима, Япония

Проектирана от Арата Исодзаки и Аниш Капур, тази надуваема и подвижна концертна зала събира в едно изкуството и надеждата за опустошената от последното голямо земетресение в Япония.

Залата с капацитет 500 места се надува за по-малко от два часа, като след това може да бъде преместена с камион на друго място.

Централата на China Central Television в Пекин, Китай

Централата на China Central Television (CCTV), която е дело на OMA, комбинира целия процес по правенето на телевизия (администрация, продуцентска дейност, излъчване).

Формата на сградата пък предлага алтернатива на традиционния небостъргач.

Wendy в Куийнс, Ню Йорк, САЩ

Качеството на въздуха се влошава, особено в градските райони. Към кого можем да се обърнем за помощ? Запознайте се с Wendy, дело на Hollwich Kushner. Wendy максимизира покритата си с титаниеви наночастици площ, така че да изложи на околната среда, колкото се може по-голяма част от нея.

Всеки квадратен фут от тази повърхност изсмуква въглероден двуокис от въздуха, равняващ се на спирането на 250 коли от движение.

Бензиностанция и ресторант McDonald’s в Батуми, Грузия

Това е бензиностанция, ресторант, обществен парк и басейн. Защо и бензиностанциите да не предлагат истински удобства на пътуващите? Проектът е на Giorgi Khmaladze Architects.

Вижте още: Най-скъпите небостъргачи в света

Център Мапунгубве в Националния парк Мапунгубве, Южна Африка

Планът за този посетителски център е дело на Peter Rich Architects. При построяването му е използвана 600-годишна строителна техника, която пести пари и щади околната среда.

Местни пък са изработили използваните 200 000 керемиди като част от програма за борба с бедността. Въпреки че е вдъхновен от миналото, този център е у дома си в 21-и век.

Проект във фавела в Рио де Жанейро, Бразилия

Този обществен художествен проект започва през 2010 г. като сътрудничество между Haas&Hahn и местен екип от фавелата Санта Марта в Рио де Жанейро. От тогава Haas&Hahn разпространяват идеите си с подобни проекти и на други места по света.