През януари 2015 г. Българска народна банка пусна първата от четирите възпоменателни монети за настоящата година.

Тя е по повод 100-годишнината на българското кино. Сребърната монета е с тираж от 3000 броя, а номиналната й стойност е от 10 лв.

На лицевата страна на монетата във вградения медальон е изобразена ролка с филмова лента, развиваща се извън медальона. Отдолу са номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата.

Околовръст е изписано „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“ и годината на емисията „2015“.

На обратната страна на монетата е изобразена стара кинокамера, а върху вградения медальон има надпис „100 ГОДИНИ“, в който нулите представляват филмови ролки. Околовръст отдолу е изписано „БЪЛГАРСКО КИНО“.

Какво още предвижда монетната програма на централната ни банка за 2015 г., както и предварителната програма за 2016 и 2017 г.?

Следващата монета ще бъде пусната в продажба през юли и тя ще е по повод 100 години на българското самолетостроене.

Два месеца по-късно ще се пусне и монета по случай 130 години от Съединението на България, а през ноември се планира единствената златна монета за годината - с образа на Св. Мина.

Припомняме, че през 2014 г. бяха отсечени три монети: Троянски манастир с номинална стойност от 10 лв. (сребро), Св. Пророк Илия (100 лв., злато) и Цар Симеон Велики (10 лв., сребро с позлатяване).

Предварителната програма на БНБ за идните две години предвижда отсичането на нови 8 монети. През 2016 г. те ще са по повод 140 години от Априлското въстание (сребро), златна монета с образа на Св. Климент Охридски, както и монети по случай 150 години от първата българска жп линия (сребро) и 150 години от рождението на Пенчо Славейков (мед).

Година по-късно ще се пуснат и монети с имена: Пижо и Пендо на 100 години, 150 г. от построяването на моста край Бяла на Колю Фичето, Хан Тервел и Св. Първомъченик Стефан.