В интервю за CNBC най-високоплатената тенисистка в света в момента Мария Шарапова бе попитана дали ще смени руското гражданство с американско, тъй като живее в САЩ от 7-годишна.

Шарапова каза, че това няма да стане никога. Тя подчерта, че Русия има „богата култура“, която я е оформила като личност и никога дори не е обмисляла възможността да смени гражданството си.

„Можех да го сменя, ако исках, но никога това не е било обмисляно сериозно от семейството или отбора ми,“ каза тя в интервю за Таня Брайер от CNBC Meets.

Виж още: Най-красивите жени в тениса

„Не само страната, но и народът са важни за мен. Твърдостта и решимостта са присъщи на руския народ и това в оформило и моя характер. Помага ми никога да не се отказвам.“

Шарапова каза, че възможността да внесе факела на Олимпийския стадион при откриването на игрите в Сочи миналата година е било едно от най-невероятните изживявания за нея.

„Това беше чест. Имах чувството, че това е един от най-добрите дни за кариерата ми. За първи път в живота ми абсолютно цялото ми семейство беше на стадиона и ме гледаше. Чувството беше уникално,“ допълни Шарапова.

Шарапова е живяла в Сочи от 2 до 6-годишна възраст, когато се мести да тренира тенис в Москва, в школа на Мартина Навратилова. Там препоръчват детето да замине за САЩ. Тя заминава с баща си за САЩ през 1994 година, когато е на 7 години. Нито един от двамата не говори английски език. Баща й взема заем, за да може да замине.

На въпрос какво мисли за обтегнатите отношения между Русия и САЩ тя каза, че това е „много тъжно“, че съжалява, че страната и минава „през тежки времена“, но като спортист не желае да се обвързва с политика.