Гърция и Германия трябва да работят усилено, за да преодолеят обидните стереотипи един към друг, увеличили се в хода на кризата в еврозоната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след среща с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Според него важна тема на разговорите е било двустранното сътрудничество. "Въпреки събитията от последните пет години, когато действаше програма за икономии, не можем да кажем, че всички проблеми идват от чужденците. Не можем да обвиняваме за проблемите си другите, но не и нас самите", категоричен беше гръцкият премиер, като допълни, че има "вътрешни причини за кризата".

Меркел, от своя страна, изрази съгласие, че стереотипите, които минират диалога между двете европейски страни, трябва да бъдат преодолени. "Гърците не са мързеливи, а германците не са отговорни за всички беди на Гърция. Ние трябва да работим, за да преодолеем тези стереотипи", потвърди Меркел.

Тя призна, че има трудни въпроси и разногласия между Атина и Берлин, но увери, че иска сътрудничество в духа на взаимното доверие. "Ние искаме една икономически силна Гърция, ние искаме икономически растеж в Гърция и намаляване на твърде високата младежка безработица. Мисля, че сме съгласни, че за това са нужни структурни реформи и ефективна администрация", подчерта Меркел.

Ципрас отбеляза, че срещата в Берлин е изключително важна за него. "Трябва да се разбираме по-добре. Няма алтернатива на диалога по пътя към премахване на трудностите", обясни ръководителят на гръцкия кабинет.

Според него двете страни трябва да оповестят открито гледните си точки, дори те да са противоположни. Той обаче повтори, че е против политиката на затягане на коланите, водена в Европа.

"Спасителният план за Гърция не бе успешен", каза той, като припомни спадането на БВП с 25%, увеличаването на безработицата и засилване на социалното неравенство в Гърция. В същото време Ципрас остави отворена вратата за дискусии:

"Ние, разбира се, не искаме да разрушим позитивното от последните години и трябва да потърсим нови политически комбинации за разрешаване на нашите проблеми". Според него основните реформи, които трябва да се проведат в Гърция, са в сферата на борбата с данъчните измами и борбата с корупцията.

Ципрас увери, че не е дошъл в Берлин, за да иска пари от германското правителство, а "за да постави обща основа" за диалога между двете страни.

Меркел, от своя страна, припомни, че въпросът с помощта за Гърция и условията на кредиторите се решава на многостранни преговори в еврозоната с МВФ и Европейската централна банка. "Решенията за предоставяне на ликвидност се взимат от международните кредитори", подчерта на няколко пъти канцлерът. "Не мога да обещая нищо. Процесът е съвсем различен", каза Меркел, цитирана от БГНЕС.

Гръцкият премиер за пореден път намекна, че Атина очаква от Германия изплащане на репарации, макар и те да не се свързват с тежкото положение на Гърция.

Въпросът с репарациите не почива на материална основа, каза той в Берлин след срещата си с Ангела Меркел. "Това е въпрос на етика, въпрос на морал. Не е свързано нито с кризата, нито със сегашната ситуация в еврозоната", подчерта гръцкият премиер.

Меркел отново повтори официалната позиция на Германия. "Въпросът с репарациите от правна гледна точка е закрит".

Темата за репарациите за събитията от Втората световна война все по-често се повдига в Гърция напоследък. Според парламентаристи, Германия е длъжна да изплати на Атина 7.1 млрд. долара според курса от 1938 г., т. е. сега 108 млрд. евро.

Освен това окупаторите, на основата на подписано тогава с гръцките власти споразумение, фактически принудително са взели заем под формата на злато и парични ресурси от гръцката централна банка в размер на 3.5 млрд. долара при стандарта от 1938 г. или по сегашни цени - 54 млрд. евро.

Германското правителство нееднократно е заявявало, че счита въпросът за репарациите за закрит. В Берлин се позовават на юридически прецедент от 2012 г., по аналогични искания от Италия, които не бяха удовлетворени. Освен това се позовават на договора "две плюс четири" за окончателно решение по отношение на Германия, подписан в Москва на 12 септември 1990 г.

Договорът признава суверенитета на Федерална република Германия (ФРГ) върху бившата Германска демократична република (ГДР) в резултат от преговорите във формат "две плюс четири" - ФРГ и ГДР, и четирите велики сили, победителки от Втората световна война.

Немски медии наричат искането "нравствено изнудване" и изказват мнение, че гръцкият премиер Алексис Ципрас се опитва по този начин да отвлече вниманието на обществеността от невъзможността ръководеното от него правителство да изпълни предизборните си обещания.

Според последните допитвания до общественото мнение в Германия болшинството германци са против искането на компенсации от страна на гърците. Срещу плащане на репарации се изказват 71% от германските граждани.