Ултрастимулиращата политика, провеждана от централните банки по света, се очаква да нарани ръста на световната икономика, прогнозира облигационният гуру Бил Грос в последното си писмо до инвеститорите.

Централните банки по света последваха Фед, откъдето отправиха „първия изстрел“ в световната конкуренция за обезценка на националните си валути по време на финансовата криза. Усилията на финансовите инститиции да повишат ликвидността накараха инвеститорите да поемат повече рискове, смята Грос.

Фед бе последван и от останалите централни банки по света, като последната финансова институция, взаимстваща политиката на резерва отпреди няколко години, е Европейската централна банка.

„Инвеститорите в облигации, които приветстваха всяка новина за ниски лихви и лихви по облигациите около нула процента, предвид на потенциалната положителна доходност в средносрочен план, трябва да внимават за потенциално понижение на лихвите под нулата“, предупреждава Грос.

„Централните банки по света отидоха твърде далеч в усилията си да подкрепят бъдещия ръст“, допълва още специалистът.

Мерките на централните банки инициираха рекорден ръст на рисковите активи и акциите, като широкия индекс S&P 500 се е повишил с 215% от дъното си през март 2009 година насам.

„Много сериозен проблем е, че ниските лихви в световен мащаб нараняват финансовия бизнес модел, който е критичен за функционирането на съвременните икономики. Пенсионните фондове и застрахователните компании са може би най-добрият пример за това как финансовият сектор е застрашен в свят на ниски и отрицателни лихви“, коментира Грос.

Фед най-вероятно ще започне да повишава лихвите в следващите години, като първото им повишение е напълно възможно да се случи през тази година. Щетите обаче вече са нанесени, смята Грос.

„Финансовата система е изключително нестабилна само шест години след колапса и през 2009 година“, коментира специалистът.