Доларът отчита малки понижения днес, след като вчера падна на фона на поредните признаци, че ръстът на щатската икономика се е забавил значително през първото тримесечие, което може да забави решението на Федералния резерв да започне да вдига лихвите.

Доларът падна до 119.42 спрямо йената от нивата от над 120.00 йени за долар преди това. Щатската валута за последно се разменяше срещу 119.57 йени, или с понижение от 0.2% за деня.

Изнесените вчера данни показаха, че през март частният сектор в САЩ е добавил най-малък брой нови работни места от година, а фабричната дейност пада до близо двегодишен минимум, което бе отражение на суровата зима, по-слабото търсене в световен мащаб и по-скъпия долар.

В петък се очакват данните за неселскостопанската заетост в САЩ, а анализатори, участвали в проучване на Reuters, очакват ръст от 245 000 през март, след повишението от 290 000, отчетено през февруари.

Лихвите по щатските държавни облигации паднаха, като лихвата по 10-годишните книжа се понижи под 1.9%. Това, от своя страна, се отрази на долара, който отстъпи позиции спрямо кошница от няколко други основни позиции.

За разлика от САЩ, изнесените вчера икономически данни в Европа бяха доста по-окуражаващи, като ръстът на производствената дейност в еврозоната се ускорява и е поредният признак, че икономиката се възстановява.

Еврото поскъпна до 1.0800 спрямо долара, в сравнение с едноседмичното дъно от 1.0713 преди това. За последно двойката се търгуваше без промяна на ниво от 1.0764. Опасенията около преговорите за дълга на Гърция попречиха на еврото да поскъпне още.

При суровинните валути канадският долар получи импулс от ръста в цените на петрола. Ниските цени на желязната руда обаче оставиха австралийския долар под натиск, докато спадът в цените на млякото натежа над новозеландския долар.

Канадският долар за последно се търгуваше на ниво от 1.2610 спрямо долара, продължавайки да се възстановява от достигнатото тази седмица дъно от 1.2784 канадски долара за щатски долар, след като цената на петрола скочи с 5% вчера.

Австралийският долар губи 0.3% до 0.7579 щатски цента, търгувайки се близо до шестгодишното дъно от 0.7561, след като цената на желязната руда падна до ново дъно.

Очакванията, че Централната банка на Австралия ще облекчи допълнително паричната политика, също натежаха на австралийската валута.

Вследствие на нарастващото предлагане международните цени на млякото паднаха по време на първия търг на Fonterra Co, която е най-големият износител на млечни продукти.

Това понижи новозеландският долар до двуседмично дъно от 0.7392 щатски цента. След това новозеландската валута успя да се възстанови до 0.7451.