Американските фондови борси приключиха по-кратката седмица преди Великден (католически календар) със скромни печалби, след като индексите отбелязаха незначителен напредък в четвъртък.

Позитивната инерция по време на сесията беше подкрепена от по-добрите данни за молбите за безработица, които са доказателство за продължително стабилизиране на пазара на труда.

Американските пазари ще останат затворени в петък, заради Разпети петък (католически календар) и поради тази причина инвеститорите ще имат възможност да реагират на така очаквания доклад за състоянието на пазара на труда чак в понеделник. Въпреки това, може да се добие известна представа бъдещия сценарии от фючърсите, които ще бъдат частично отворени по време на празника.

Първоначалните данни за подадените молби за безработица през седмицата, която приключи на 28 март, отбелязаха понижение от средно 20 000 броя, достигайки нивото от 268 000. Такива стойности са били регистрирани последно преди 15 години, съобщиха от правителствената агенция. Резултатите са далеч под направените прогнози от икономистите на MarketWatch.

Американският търговски дефицит потъна с около 17 процента за февруари, достигайки най-ниското ниво от 2009 г. насам. Основната причина за спада се оказа по-евтиния петрол, който обаче понижи износа, достигайки две и половина годишно дъно. Освен това по-силният долар и отслабената световна икономика оказаха негативен ефект на много американски компании. Към публикуваните икономически данни в четвъртък се добавят и тези за промишленото производство, където новите заявки за февруари са паднали с 0.2 процента.

Европейските фондови пазари затвориха предимно на загуба в четвъртък, но в крайна сметка по-кратката предпразнична седмица завърши положително. Европейските пазари няма да работят в петък и понеделник заради великденските празници в Западния свят.

Търговията в четвъртък бе белязана от непрекъснато лутане между печалбите и загубите, след като инвеститорите се затрудниха да заемат твърда позиция преди доклада за състоянието на пазара на работната ръка в САЩ ( т.нар. пейроли), който ще бъде обявен в петък.

В късните часове в сряда Атина предостави на европейските кредитори и Международния валутен фонд по-детайлен план на преразгледаната спасителна програма. Този ход бе поредния опит на гръцкото правителство да отвори наново вратата на така необходимите им парични средства, които биха спасили страната от фалит следващия месец.

Технически анализ

EUR/USD

Еврото възстанови позиции спрямо долара в четвъртък. Така пробивът на подкрепата при 1.0651 бе отложен. Регистрираното увеличение обаче се очаква да е временно явление. Краткосрочните прогнози за сега остават в полза на американската валута. Сесията в четвъртък стартира на цена от 1.0762, а бичият тренд бе водещ от самото начало. Връх за деня бе достигнат при ниво от 1.0901, а финалът бе поставен 22 пипса по-надолу.

Подкрепа: 1.0651; 1.0612;
Съпротива: 1.1112; 1.1240;

GBP/USD

Паундът регистрира волатилна сесия спрямо долара в четвъртък. Двойката направи нов тест на нивата при 1.4739, но опитът отново се оказа неуспешен. Така познатия рейнж от началото на седмицата остава непроменен, но краткосрочните очаквания остават в полза на долара. Търговията бе отворена на цена от 1.4822, а финалът бе сложен едва 4 пипса по-нагоре. Трендът бе преобладаващо мечи, но след като бе отбелязано дъно за деня при 1.4777, натрупаните загуби бяха напълно компенсирани.

Подкрепа: 1.4739; 1.4634;
Съпротива: 1.4989; 1.5128;

USD/CHF

Втора поредна загуба записа доларът спрямо швейцарския франк в четвъртък. В сравнение с миналата сесия, този път спадът на американската валута бе по-осезаем. Така двойката се приближи до подкрепата при 0.9487. Ако мечите настроения продължат и занапред, тя ще бъде пробита скоро. Двойката отвори търговията на цена от 0.9666, а доларът загуби 73 пипса до финала. Дъно за деня бе отбелязано на ниво от 0.9563.

Подкрепа: 0.9487; 0.9437;
Съпротива: 0.9808; 1.0213;

USD/JPY

Доларът регистрира неутрална сесия спрямо йената в четвъртък. Очакванията обаче остават в полза на американската валута. Ако те се оправдаят, съпротивата при 120.32 ще бъде преодоляна скоро. Цената на отваряне на търговията в четвъртък почти не се различаваше от курса на затваряне, съответно 119.73 и 119.70. Резки движения не бяха записани, като разликата между най-ниската и най-високата стойност за деня бе в размер на 44 пипса.

Подкрепа: 118.32; 117.92;
Съпротива: 120.32; 121.16;

Отдел Международни финансови пазари
ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.