Президентът на Куба Раул Кастро нарече американския си колега Барак Обама "честен човек", предаде Франс прес. Президентът Обама е честен човек, каза Кастро в реч на срещата на върха на двете Америки в Панама.

Кастро поиска да бъде разрешен въпросът с американското ембарго, наложено на Куба, допълва агенцията.

От своя страна, в речта си Барак Обама заяви, че сближаването между САЩ и Куба бележи повратен момент в американското пространство, предаде Франс прес.

Новата политика на САЩ към Куба е повратна точка за целия регион, каза Обама и нарече "историческо събитие" факта, че той и президентът на Куба Раул Кастро присъстват един до друг на срещата на върха, посочва Франс прес.

САЩ няма да бъдат пленници на миналото, обяви Обама, цитиран от Асошиейтед прес.

Ние гледаме към бъдещето, посочи президентът на САЩ и добави, че Студената война е приключила и той не е заинтересован от воденето на битки, които са започнали преди да се е родил. Между САЩ и Куба ще продължи да има сериозни различия, но аз вярвам, че ако продължим да се движим напред, отношенията между нас ще създадат възможност за сътрудничество в целия регион, каза Обама.

Сега, продължи той, повече американци ще могат да пътуват до Куба, ще се усили културният обмен и освен това жителите на острова ще получат пълноценен достъп до интернет. "Призовавам Конгреса на САЩ да отмени ембаргото. Ние гледаме в бъдещето", подчерта президентът на САЩ.

По-късно Обама и Кастро проведоха среща на четири очи, допълват Франс прес и БТА. Това беше първата среща между държавни глави на Куба и САЩ от 1956 г. насам.