Гейзерите са рядко явление, което изисква определен набор от условия, за да се появи. Обикновено гейзери могат да бъдат намерени в близост до активните вулканични зони, където има богат източник на подземна топлина.

Повърхностните води са в контакт с горещите скали, в резултат на което се получава пара, която трябва да намери отдушник, през който да излезе на повърхността. И тогава се появява гейзерът.

Човешките дейности също са родили много гейзери. Обикновено нефтените сондажи или търсенето на вода водят до появата им. Има и изкуствени гейзери, които са създадени умишлено, за да снабдят местното население с източник на гореща вода и енергия.

Някои от тези изкуствени гейзери са истински туристически атракции. Ето и някои от най-известните случайно създадени гейзери по целия свят:

Fly Geyser

Fly е един от най-добре познатите примери за случайно създаден гейзер. Той се намира в Уашо, Невада, в Съединените щати.

Гейзерът е създаден през 1916 г. по време на пробиването на кладенец. Той функционира нормално в продължение на няколко десетилетия, но след това, през 1960 г., топлата вода намира слабо място в стената и си проправя път към повърхността.

Разтворените в нея минерали пък започват да се трупат, създавайки могила, оцветена в очарователни нюанси.

Гейзерът се състои от няколко тераси, които изхвърлят вода в 30-40 басейна на площ от 74 дка. Могилата е 5 метра висока, а от върха й водата се изстрелва на 5 метра във въздуха. Могилата все още расте.

Crystal Geyser

Намира се на източния бряг на река Грийн в Юта, Съединените щати. За разлика от повечето гейзери, които бълват гореща вода, Crystal е студен гейзер.

Тази вода изригва в резултат на непрекъснато натрупване на въглероден диоксид, а изригванията приличат на отварянето на разклатена кутия от сода.

Гейзерите със студена вода са много по-рядко срещани от геотермалните, а пък изкуствено създадените са още по-рядки.

Crystal е създаден през 1936 г., когато се правят проучвания в района на дълбочина от 800 метра. Оттогава гейзерът периодично изригва, като изхвърля големи количества въглероден диоксид и вода.

Той избухва на всеки 8 до 22 часа и процесът продължава около 30 минути. Водата някога се е изстрелвала на височина до 40 м, но днес тя достига само до по-малко от 6 метра.

Според изследователите гейзерът е частично запушен от хора, хвърлящи камъни в дупката.

Вижте още: Най-красивите гейзери в света

Soda Springs Geyser

Гейзерът се намира в Айдахо, Съединените щати и е единственият контролиран гейзер в света. Той е открит през 1937 г., когато мъж търси източник на топла вода за басейн.

За разлика от природните гейзери, които избухват периодично, Soda Springs пръска непрекъснато. Гейзерът днес се контролира от таймер, който го освобождава на всеки кръгъл час.

В безветрени дни струята му се издига на височина между 100 и 150 метра.

Herl’any’s Geyser

Този гейзер със студена вода се намира в село в Източна Словакия. През 1870-те години артезиански кладенец е пробит в търсене на източник на минерална вода за разширяване на спа център в района.

Гейзерът избухва на интервали между 32-34 часа, като водата достига височина 15 метра. Изригването трае приблизително 26 минути и е със средна интензивност от 25-30 литра в секунда.

В своето 125-годишно съществуване гейзерът е изригвал повече от 40 000 пъти и е изхвърлил 20 милиона литра вода.

Andernach Geyser

Този гейзер, който се намира в германския град Андернах, е най-високият, изригващ студена вода, в света. Той е открит през 1903 г., когато сондажен отвор е пробит в търсене на минерални извори в района.

Първоначално гейзерът се използва за бутилиране на минерална вода, но вредите, нанесени му по време на Първата световна война, водят до затваряне на завода.

След края на войната друга компания извлича въглероден диоксид от него, но и този процес е преустановен заради технически проблеми. Гейзерът се активира отново през 2006 г. като туристическа атракция.

Той обикновено изригва на всеки два часа, за шест до осем минути. Намира се в природен резерват, който е отворен от 1 април до 31 октомври всяка година.

Chaffin Ranch Geyser

Той се намира само на 19 км южно от гейзера Crystal. Обикновено изригва на всеки 2-4 часа и изстрелва вода на около 5 до 10 метра височина. Изригванията му продължават между 5 до 20 минути.

Гейзерът е по-внушителен през пролетта и лятото и избухва по-рядко в края на есента и зимата. Това вероятно се дължи на нивата на подземните води.

Създаден е през 1930 г. от екип сондажни работници.

Old Perpetual

Old Perpetual се намира в Лейк Каунти, щата Орегон, в Съединените щати. Гейзерът се формира в резултат на опит за сондажи през 1920 година.

След това той се превърна в любима атракция, край която се тълпят туристи от целия свят и отпочиват в близките минерални басейни.

За повече от 90 години всеки ден той изригва във въздуха на всеки 30 секунди до две минути. Но през последните години Old Perpetual пресъхва.

Гейзерът спря да функционира през юни на 2009 г., но има сведения, че отново е подновил дейността си през май 2014 г.