Еврото поевтинява днес на фона на продължаващата несигурност около преговорите за дълга на Гърция, докато австралийският долар поскъпна, след като данните за инфлацията дадоха индикации, че не предстои вдигане на лихвите в страната.

Еврото губи 0.1% до 128.29 йени, приближавайки се към вчерашното си дъно от 127.45. Спрямо долара еврото изгуби около 0.1% до 1.0722.

Вчерашните опити за сваляне на стойността на европейската валута се оказаха неуспешни, което, според трейдъри, е предизвикало шорт скуийз и е оскъпило европейската валута, отдалечавайки я от дъното 1.0660.

Пазарните участници обаче нямат причини да купуват еврото на фона на продължаващите преговори за дълга на Гърция. Има опасност Атина да свърши парите до седмици, а страната все още не може да постигне споразумение с кредиторите си.

Финансовите министри от еврозоната ще се срещнат по-късно през седмицата, за да оценят прогреса на Гърция по обещаните реформи.

Австралийският долар поскъпна с около 0.7% до 0.7759 щатски цента, след като пред това се покачи до 0.7772. Ръстът се дължеше на данните за инфлацията, която е 0.6% през първото тримесечие при очаквани 0.5%.

Другите основни валутни двойки се движеха в познатия рейндж.

Доларовият индекс, който следи представянето на щатския долар спрямо кошница от няколко основни валути, остана почти без промяна на ниво от 98.030.

Доларът за последно се търгуваше срещу 119.66, оставайки без промяна за деня и недалеч от едноседмичния връх от 119.83 йени, достигнат вчера.