Пазарът на смартфони е изключително конкурентен. Въпреки че китайските производители са известни с умението си да копират, през последните години много от тях се опитват да предложат висококачествени и уникални продукти, с които да пробият и на международните пазари.

Ето някои от най-интересните предложения на смартфони с уникални черти:

Селфи камера за маниаци

Китайският производител на смартфони Vivo, известен с иновативния си подход, разработва смартфон, предназначен за маниаците на тема „селфита“. Предната камера на новия модел на компанията X5 Pro ще бъде 32-мегапикселова.

Няма много детайли за модела, но според специалистите, ще бъде използван подходът на Nokia, където сензорите релно са 13-мегапикселови, но специален софтуер съдейства за по-високо качество на снимките и детайлите.

По отношение на останалите характеристики, смартфонът се очаква да е с 6-инчов дисплей, 64-битов процесор Qualcomm Snapdragon 615, 3 GB оперативна памет и батерия от 3 500 mAh. Операционната му система се очаква да е Android 5.0 Lollipop.

С най-голям дисплей

От китайския производител на смартфони Huawei представиха съвсем скоро уголемена версия на емблематичния си смартфон P8.

P8max ще е с 6.8-инчов дисплей с HD-резолюция, като, освен големия му екран с почти никакви граници, най-голямото му предимство ще е батерията от 4 360 mAh.

От производителя обещават батерията да издържа 2.2 дни ползване, както и 15 часа интернет сърфиране

С най-издръжлива батерия

Отново на китайски производител на смартфони се пада честта да произвежда модела с най-издръжлива батерия. Моделът Gionee Marathon M3 е с 5-инчов дисплей с резолюция 720 x 1 280 пиксела и 294 точки на инч.

Въпреки мощната си батерия, той е с дебелина от едва 10.4 мм, както и тежи само 180 гр.

Процесорът му е 4-ядрен Cortex A7, с честота от 1.3 GHz, а операционната му система е вече поостарялата Android v4.4 KitKat. Задната му камера е едва 8-мегапикселова. Оперативната му памет е 1 GB.

Най-тънкият в света

Отново на Vivo е моделът, който е най-тънкият в света - X5 Max. Този смартфон е с дебелина от едва 4.8 мм. Въпреки тънкото си тяло, той е с 64-битов процесор Snapdragon 615, 13-мегапикселова камера и 2 GB оперативна памет.

Смартфонът се предлага единствено в Китай.

С първата въртяща се камера

Китайската компания OPPO създаде първия смартфон с въртяща се камера в лицето на модела N3.

Създадена благодарение на 67 различни елемента, 16-мегапикселовата камера може да се върти на 206 градуса, като позволява заснемането на снимки от почти всякаква позиция.

Смартфонът е с 5.5-инчов дисплей с резолюция 1 080 пиксела и четириядрен процесор Snapdragon 801.

С най-добро съотношение цена-качество

Тук ще направим класацията по два показателя – при смартфоните и при фаблетите.

При смартфоните се отличава моделът IUNI 2. Срещу 160 долара потребителите получават смартфон с 4.7 инчов дисплей с резолюция 1 080 пиксела, 3 GB оперативна памет и процесор Snapdragon 800 с честота 2.2 GHz.

При фаблетите трябва да отличим Meizu Blue Charm Note. Това е фаблет, който е толкова търсен в Китай, че търговците завишават оригиналната му цена от 210 долара с 10 и дори 20% и пак има недостиг.

Смартфонът е с дисплей от 5.5 инча с резолюция 1080 пиксела и се предлага в няколко цвята.