Продължаваме по традиция в началото на всеки месец да представяме евтини смартфони с добри технически характеристики или уникални черти. Ще направим това, като разделим смартфоните в различни ценови сегменти.

До 200 лева

Lenovo A536

Вече е нормално в най-ниския ценови сегмент да можем да закупим устройство с 5-инчов дисплей. Сред недостатъците на този модел е относително слабият като характеристики дисплей, който се отличава резолюция от 480 x 854 пиксела.

Процесорът е четириядрен с честота от 1.3 GHz, а операционната система е Android 4.4 KitKat.

Смартфонът разполага с 1 GB оперативна памет, което е два пъти повече от 512-те мегабайта памет, предлагана от повечето смартфони в класа до 200 лева. Вътрешната му памет е 8 GB, като може да се разширява с карта до 32 GB.

Камерата е 5-мегапикселова с автоматичен фокус.

За сравнение, миналия месец тук поставихме като най-добро предложение моделът Nokia Lumia 535. Липсата на достатъчно приложения при операционната система Windows обаче прави модела втори избор в този ценови клас.

До 300 лева

Huawei Ascend G630

Това, което се променя основно при устройствата с до 100 лева по-скъпи, в сравнение с най-ниския ценови клас, е основно по две направления.

На първо място - дисплея. Посоченият модел се отличава с 5-инчов дисплей, но с HD-резолюция от 1280 х 720 пиксела.

Иначе процесорът е 4-ядрен с честота от 1.2 GHz, оперативната памет е 1 GB, а вътрешната памет е дори наполовина на гореспоменатия модел – при ниво от 4 GB. Последната отново може да се разширява с карта до 32 GB.

Операционната система е по-старата версия на Android - Jelly Bean.

Вторият подобрен компонент е камерата. Този модел разполага с 8-мегапикселова камера.

Миналият месец тук поставихме модела Prestigio MultiPhone 5550 DUO. За съжаление, в момента цената му е над 300 лева и той не попада в този ценови клас. Той се отличава с 13-мегапикселова камера, както и по-мощна батерия.

До 400 лева

YotaPhone

Този смартфон се предлага относително от скоро у нас, като буквално преди седмица цената му се понижи и стана реалност попадането му в този ценови клас.

Това е първият Android-смартфон с два екрана, единият от които винаги изключен. Устройството предлага бърз достъп до всяка информация посредством втория екран, който е добра алтернатива на електронните четци. Смартфонът е използваем, дори когато батерията е изтощена.

По отношение на техническите характеристики YotaPhone не се отличава с изключителност, като предлага 2GB оперативна памет, двуядрен процесор с честота 1.7 GHz и 32 GB вътрешна памет.

Основният му екран е с големина на дисплея от 4.3 инча с резолюция 1280 х 720 пиксела.

До 500 лева

Sony Xperia Z Ultra

Това е един от фаблетите с най-големи дисплеи на пазара в момента. Той разполага с 6.4-инчов дисплей с резолюция от 1920 x 1080 пиксела, което го прави малко неудобен за държане от хората с по-малки ръце.

наче смартфонът е идеален за видео и сърфиране в интернет.

Камерата му е 8-мегапикселова, а оперативната му памет е 2 048 MB. Вътрешната му памет е 16 GB, като може да се разширява с карта до 64 GB.