Надига се нов тренд в дизайна на смарфоните – смартфони без граници. Китайски производители до голяма степен са в основата на налагането на този тренд, като последната компания, която оповести подобно устройство, е Oppo.

Разбира се, Oppo не е първата компания, която се опитва да наложи този тренд. Всичко започна от модела на Sharp - Aquos Crystal, който се появи на щатския пазар.

Смартфонът е с 5.5-инчов дисплей с резолюция 1080 x 1920 пиксела, четириядрен процесор Snapdragon 801 с честота 2.3-гигахерца, 2 GB оперативна памет и 16 GB вътрешна памет, 12.8-мегапикселова задна камера и батерия с капацитет от 2 610 mAh. Цената му бе 239 щатски долара.

Впоследствие се появиха и други модели, като китайският Subor S3. Той разполага с петинчов дисплей с резолюция 720 пиксела, 1 GB оперативна памет и 8 GB вътрешна памет. Цената му е при ниво от 225 долара.

Малко по-късно стана известен и моделът LeTV X900, за който вече писахме. Той е с 5.5-инчов дисплей с резолюция от 1080 пиксела, 2 GB оперативна памет, процесор с честота от 2.2 GHz и се очаква да се появи на пазара в края на април.

През тази седмица в китайските социални мрежи изтече информация за планирания от Oppo модел – R7. Очаква се устройството да е фаблет (не се споменава големината на еграна, но ще е над 5.3 инча), процесорът да е осемядрен от MediaTek, а камерата му да е 20.7 мегапикселова.

Виж още: Уникални смартфони, за които никога не сте чували

Разбира се, въпросът относно това трябват ли им на потребителите смартфони без граници все още е актуален. Един от най-големите недостатъци на този род устройства е ниската издръжливост на дисплеите, особено при странично падане.