Април приключи с понижение от 2.9% за индекса на сините чипове SOFIX. Традиционно май е относително неутрален за индекса с повишение от 0.7% през последните 14 години. Ето какви са очакванията на анализаторите за представянето на пазара през тази седмица:

Даниел Димитров, портфейлен мениджър в УД „Реал Финанс Асет Мениджмънт“ АД

През изминалия месец април водещите борсови индекси отчетоха спадове. Месецът продължи тенденцията на намаляващи обеми на търговия, което най-добре се вижда в отчетите на борсовия оператор.

В края на месеца множество компании публикуваха своите отчети – както неконсолидираните за първото тримесечие, така и одитираните консолидирани за 2014 г.

Очаквам те да окажат влияние върху търговията, но единствено ако са налице някакви значителни отклонения спрямо предходния период. При развитите пазари цената на акциите се влияе основно от отклонението на прогнозите от реално постигнатите резултати, но у нас това не е така, защото, както знаем, малко са българските публични компании, които да дават такива прогнози.

Като цяло, мисля, че седмицата ще бъде поредната с ниски обеми на търговия, вероятно е някои инвеститори да слеят почивките си поне до Гергьовден.

Външните пазари също могат да повлияят на посоката на родния, основно при развитие на гръцката криза – независимо дали то ще бъде позитивно или негативно. Към момента някакъв фактор, който да инспирира по-сериозно движение на пазара, което ме кара да мисля, че посоката от последните седмици – леко негативна – ще се запази.

Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Предстоящата борсова седмица вероятно ще премине под знака на финансовите отчети и традиционните за сезона покани за общи събрания на акционерите.

Голяма част от отчетите за първото тримесечие бяха публикувани в последния ден на април и това не позволи детайлен преглед от страна на инвеститорите.

Очаквам днес и през следващите няколко дни да видим умерено позитивни нагласи на БФБ, подкрепени най-вече от сравнително доброто представяне на повечето публични дружества от началото на годината.

От друга страна обаче, краткото прекъсване в средата на седмицата може да се окаже причина за не толкова активна търговия.

Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк

След обявяването на корпоративните отчети за първото тримесечие на годината на пазара се настани известна нестабилност, като основните индекси затвориха април на червена територия след волатилни движения.

Отчетите на някои от най-ликвидните и активно търгувани борсови компании бяха разочароващи, като пример за това може да бъде Адванс Терафонд, където инвеститорите бяха свикнали да виждат силни и нарастващи печалби.

Като цяло приходите и възвръщаемостите на основните публични компании се движат в унисон с общата икономическа картина в страната и в основните експортни пазари – ниски ръстове, неочаквани спадове и обща несигурност по отношение на постъпленията.

Търговията през последната седмица на април бе за пореден път вяла, с ниска ликвидност и изключително малки изтъргувани обеми. Стойността на акциите от индекса на сините чипове SOFIX, които смениха собствеността си за последните четири сесии, не можа да надхвърли 1 милион лева.

На тази база очакванията ми за текущата седмица, която отново ще бъде с една сесия по-къса, е за още по-слаби обеми на търговия. Основните индекси изглеждат устойчиви на текущите си нива, като известно отстъпление е по-вероятно заради задълбочаващото се понижаване на инвеститорския интерес към родните капиталови пазари.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.