Първата половина на месец април е вече в историята, а през следващата седмица в центъра на инвеститорския интерес най-вероятно ще са отчетите на публичните дружества за първото тримесечие. Обърнахме се към специалисти от пазара, за да проверим какво можем да очакваме през тази седмица:

Димитър Георгиев, ръководител отдел "Търговия" в Елана Трейдинг

С настъпването на пролетта разцъфнаха магнолиите на премиера, но разцъфването на българския капиталов пазар отново е отложено за друг сезон.

Въпреки наличието на привидно много позитивни фактори (огромно количество кеш в световната и в частност българската икономика; политическа стабилност; икономически ръст в основния ни търговски партньор – ЕС; стабилизирането на банковата система; рязкото падане на лихвите и др.), очевидно влиянието на негативните фактори остава по-силно. Игнорирането на пазара е повсеместно - включително от чуждестранните инвеститори.

Едва ли тази седмица ще видим нещо различно от продължаването на 8-годишната борсова апатия, прекъсвана епизодично от временни позитивни импулси. Очаквам ниски обеми, широки спредове и вероятно липса на ясно изразена посока.

Даниел Димитров, портфейлен мениджър в УД „Реал Финанс Асет Мениджмънт" АД

Започващата седмица ще бъде напрегната за международните пазари, които в петък бяха притеснени от задълбочаването на гръцката криза, регистрираха значителен спад и приключиха седмицата на червено.

Българският пазар обаче е изпаднал в летаргично пролетно настроение и не се поддава на паника, въпреки пряката ни обвързаност с гръцката икономика, както в банковия, така и в множество сектори от леката промишленост.

През последния месец водещият борсов индекс SOFIX е влязъл в консолидация в рамките на 20 пункта и само трайно подобрение в инвеститорското доверие ще му помогне да излезе от нея. Смятам, че потенциал за значителен спад няма, поради факта, че при спад в цената купувачите се активизират.

При липсата на други значими събития през настоящата седмица считам, че платежоспособността на Гърция ще бъде в основата на борсовите движения, както у нас, така и в чужбина.

Независимо от слабата връзка между БФБ и чуждите пазари, считам, че развитие на гръцката криза ще се усети и у нас. Ако се стигне до фалит на южната ни съседка, склонността към риск на всички инвеститори, поне в краткосрочен план, ще се понижи, а регионът ще бъде отбягван от инвеститорите.

Обратно – ако се стигне до взаимно приемливо решение, това ще повлияе позитивно, особено в условията на безпрецедентно ниски лихви в повечето страни.

Скоро трябва да започнат да излизат неконсолидираните отчети за първото тримесечие. Те ще дадат представа дали отчитания от статистиката ръст в икономиката ни е стабилен и дали публичните компании, които по презумпция трябва да са най-добрите, успяват да печелят от този ръст.

Няколко отчета, по-добри от предходните, могат да бъдат катализатор на ръст през следващите седмици.

През изминалата седмица и четирите индекса на БФБ записаха понижения. Спадът при SOFIX бе от 1.38%, докато BGBX40 изгуби 0.82%, а BGREIT се понижи 1.67%. BGTR30 записа спад от 0.85% за последните четири сесии. И четирите индекса продължават да са на отрицателна територия и от началото на месеца.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.