Утре във Великобритания предстоят парламентарни избори, които трябва да определят кой ще застане начело на страна за следващите пет години.

Досега социологическите проучвания не дават категорична преднина на нито един от основните кандидати в надпреварата - консерваторите на настоящия премиер Дейвид Камерън и лейбъристите на Ед Милибанд.

Ето някои от основните факти за страната, обобщени от БГНЕС:

- Държавата се разполага на 243 000 кв. км и в нея се събират четири историко-географски района – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

- Населението на страната е 64.1 млн. души, според данни на Националния статистически център в страната.

- От него 33.2 млн. са християни, а 2.7 млн. мюсюлмани. В страната има също така големи групи хиндуисти, сикхи, евреи и будисти.

- Към април месец тази година безработицата в страната е 5.6%.

Вижте още: 12 забавни факта за Лондон

- Великобритания е конституционна монархия, където законите се изготвят от камари в парламента – Камара на общините и Камара на лордовете, втората от които е съставена от лордове, религиозни лидери и политически назначени членове.

- Дейвид Камерън, който е лидер на най-голямата партия в Камарата на общините, е министър-председател от 2010 г. насам. Той управлява в коалиция с центристите от Либерал-демократическата партия.

- Брутният вътрешен продукт на Великобритания е в размер на 1.791 трлн. паунда (2.436 трлн. евро).

- Търговският й дефицит се равнява на 34.8 млрд. паунда (47 млрд. евро) за 2014 г., като това е спад от 2010 г. насам, когато е бил 37.1 млрд. паунда (50 млрд. евро).

- За месец март 2015 г. не е отчетена инфлация в страната

- Публичният дълг на Великобритания е 1.602 трлн. паунда (2.177 трлн. евро), или 87.4% от БВП.