Търгуващите с пени акции (отпаднали от официалните фондови пазари и търгуващи се на специални борсови подразделения) изпратиха акциите на Grand Rapids с 10 000% нагоре в четвъртък след объркване, свързано с изявление на Tesla.

Производителят на електромобили обяви вчера, че ще купи частната компания със същото име, адрес и бизнес.

Закупилите „старите акции“ на компанията обаче може да имат дял от нищо, коментират специалисти.

На пазарите, на които се търгуват така наречените pink sheets (компании, отпаднали от официалните пазари) акции на компанията Riviera Tool Co, поскъпнаха до 60 цента моментно след оповестяване на новината. С тях не са се сключвали сделки през последните месеци, като те са се търгували за по-малко от пени.

В крайна сметка, през вчерашния ден акциите на Riviera Tool Co приключиха при 22 цента, което е повишение от 4 400% за деня. Близо 16 милиона акции смениха собственика си.

Повишението стана реалност, след като Tesla обяви, че купува частната компания Riviera Tool LLC, която й доставя части.

Объркването сред инвеститорите е станало вследствие на преобразуването през 2007 година на Riviera в частна компания.

Акциите на Rivera Tool Co отпаднаха от търговия от American Stock Exchange през 2007 година след обявяване на банкрут, според данни на SEC.

Те обаче се търгуват на OTC-пазара, където спекулантите търгуват акции на компании с изключително ниска стойност. Въпреки поскъпването, не е ясно дали акциите на компания имат изобщо някаква стойност.