Японският мобилен оператор NTT Docomo ще пусне на пазара през лятото нов смартфон, който ще се отключва със сканиране на ириса на окото.

Новата технология, използваща предната камера на смартфона за сканиране на ириса, е вградена в устройството, което ще се произвежда от Fujitsu.

Смартфонът Fujitsu Arrows NX F-04G ще се отключва посредством по-дълго взиране в него.

По отношение на техническите характеристики, той ще е с последната операционна система на Android - Lollipop, и ще разполага с 5.2-инчов дисплей с резолюция 2560 x 1440 пиксела.

Оперативната му памет ще е 3 GB, а вътрешната – 32 GB.

С новия смартфон ще могат да се осъществяват и разплащания предвид на повишеното ниво на сигурност, коментират от NTT Docomo.

Върху технологията за ирисово разпознаване работят и други водещи производители, сред които и Samsung.

Виж още: Смартфон на Alcatel ще се отключва с разпознаване на окото

По-рано през този месец модел, отключващ се с разпознаване на окото, представи и френският производител на смартфони – Alcatel. Моделът Alcatel OneTouch Idol 3 ще използва биометричната система за разпознаване EyeVerify, която носи името Eye-D.

Използвайки предната камера, новото предложение за по-голяма сигурност сканира кръвоносните съдове на бялата част на окото на потребителите, за да отключи устройството. Цената на модела е 250 долара (440 лева).